Appelterre-Eichem Nieuws

Jade Linthoudt uit Appelterre in VRT-programma ‘Durf te vragen’

De Appelterse Jade Linthoudt is begin dit jaar pas twintig geworden, en toch combineert ze al een tijdje haar studies geneeskunde met een topsportstatuut als wielrenster. Jade heeft een IQ dat hoger is dan 130. We spreken dus van hoogbegaafdheid, en laat dat nu net het thema zijn dat presentatrice Siska Schoeters op dinsdag 23 april behandeld in ‘Durf te vragen’ op VRT 1.

Op dinsdag 26 maart ging het nieuwe seizoen van het humaninterestprogramma ‘Durf te vragen’ van start. In het programma probeert gastvrouw Siska Schoeters allerlei taboes te doorbreken door ze op een openhartige manier bespreekbaar te maken. Denk aan interessante, grappige maar vooral gedurfde vragen.
‘Durf te vragen’ met Jade is dinsdag 23 april 2024 om 20u45 te zien op VRT 1 en VRT MAX.

‘Durf te vragen’ aflevering 5 – Hoogbegaafde jongeren

Jongeren die een IQ hebben dat boven de 130 ligt, worden per definitie hoogbegaafd genoemd. Als hoogbegaafde kijk je anders naar zaken en beschik je over specifieke eigenschappen en kwaliteiten. Jongeren zijn dan veelal nieuwsgierig, maar ook kritisch ingesteld. Ze hebben een sterke fantasie en zijn enorm creatief. Je bent als hoogbegaafde leergierig en hebt een breed interesseveld, wat kan resulteren in een voorsprong in de ontwikkeling. In deze aflevering vertellen kinderen en jongeren hoe het is om hoogbegaafd te zijn. Elke aflevering komt een specifieke groep mensen naar de VRT-studio, maar Siska gaat ook bij sommigen van hen op bezoek om hen beter te leren kennen. Ze trekt er onder andere op uit met Jade.

Bron

 

Jade gaat op haar 16e al naar de VUB in Brussel

Jade werd op zeer jonge leeftijd hoogbegaafd bevonden. In de kleuterklas viel al op dat ze uitzonderlijk intelligent was. Ze neemt snel nieuwe zaken op en loopt vooruit op haar leeftijd. Als kind heeft ze het 3e en 4e leerjaar gecombineerd in 1 jaar, net als haar 5e en 6e leerjaar. Nadien volgde ze Latijn-Wetenschappen-Wiskunde aan het Leonardo College in Denderleeuw. Om die studies uitdagend genoeg te maken, kreeg ze extra lesuren. Op haar 15e slaagde ze al voor het toegangsexamen geneeskunde en op 16-jarige leeftijd trekt ze naar de VUB in Brussel. Ze werkt momenteel haar 3e bachelor af en neemt ook al enkele vakken van de 1e master op. Haar studies zijn zwaar, maar desondanks haalt ze zeer goede cijfers.

De combinatie met topsport als uitlaatklep

Jade verdedigt de kleuren van AG Insurance – Soudal NXTG. Met het U23 team kan ze af en toen proeven van mooie wedstrijden tussen de elite rensters.
Dankzij een goede samenwerking met de topsportcoördinator van de VUB en de geweldige coaching van haar trainer Wim de Wolf kan ze haar zware studies combineren met het wielrennen. Lessen worden soms opgenomen om na de training te bekijken en examenroosters worden dan weer aangepast aan de trainingen.

Seizoen 2024

Met het U23 team trapte Jade de pedalen voor het eerst rond dit seizoen in de “Omloop van het Hageland”. Twee dagen later mocht ze aantreden tussen de elite rensters om de zware wedstrijd Le Samyn des Dames te rijden. Ook bij de Gooikse Pijl Oetingen, Drentse Acht van Westerveld en Nokere Koerse konden we Jade terugvinden op de startlijst. Een testtijdrit in Borlo leverde haar een derde plaats op bij de dames U23. Dit jaar ligt de focus vooral op de weg. Daarom rijdt Jade in 2024 geen BK of PK tijdrijden. Begin april reed ze nog een mooie uitslag in de Scheldeprijs, een vlakke wedstrijd voor dames elite. De komende weken trekt Jade met haar ploeg ook twee keer naar Tsjechië voor meerdaagse wedstrijden.
– 25/04/2024 – 28/04/2024:  36e editie Gracia
– 23/05/2024 – 26/05/2024: Tour de feminin

© VRT
© VRT

© VRT
© VRT

Jade Linthoudt Nokeren koers 2024Jade Linthoudt uit Appelterre in VRT-programma 'Durf te vragen'
© Bjorn Asselman

Jade Linthoudt Nokeren koers 2024Jade Linthoudt uit Appelterre in VRT-programma 'Durf te vragen'
© Bjorn Asselman

Jade Linthoudt Nokeren koers 2024Jade Linthoudt uit Appelterre in VRT-programma 'Durf te vragen'
© Bjorn Asselman

Jade Linthoudt Nokeren koers 2024
© Bjorn Asselman

Lees meer:

Vroege aanval levert Jade Linthoudt 2e plaats op in Berlare