Sport

Vroege aanval levert Jade Linthoudt 2e plaats op in Berlare

De Appelterse Jade Linthoudt heeft -na een vroege aanval- een tweede plaats gehaald tijdens de koers in Berlare. Met 76 stonden de Dames Elite aan de start. Op een vlak parcours moest er 91.2 km worden afgelegd, verdeeld over 12 ronden.

Het was nog voor het einde van de tweede ronde, na ongeveer 12 km wedstrijd, dat Jade Linthoudt (AG Insurance-NXTG U23) besliste om een aanval te plaatsen. De maximale voorsprong werd 40 seconden op het peloton. Pas in de vierde ronde kwam er steun voor de Appelterse. Het peloton naderde tot op 20 seconden, het sein voor Minke Bakker (Duolar-Chevalmeire Cycling Team) en Malou Van Hooste (Ladies Cycling Team HOZ Beveren) om de sprong te wagen naar de eenzame leidster.

Minuut voorsprong dankzij stevig tempo

De drie vinden elkaar goed en ontwikkelen samen een stevig tempo. Wat resulteert in een voorsprong die naar de minuut oploopt. Een nieuw alarmsignaal voor het peloton. Twee rensters, Zsófia Szabó (Carbonbike Giordana by Gen Z) en Hanna Theys (DD Group-Isorex-No Aqua Cycling Team) wagen het erop om de oversteek te maken naar de 3 leidsters. Dichter dan 18 seconden komen de 2 echter niet. Het peloton volgt intussen al op 1 minuut 40 seconden.

Chasse patate

Op 4 ronden van het einde komen de 2 achtervolgsters tot de conclusie dat het te hard gaat voorin, maar ook achter hen in het peloton slaat de vlam in de pan. De 2 waaien terug en het peloton opent de jacht op de drie leidsters. De voorsprong van de 3, waar Jade Linthoudt nog steeds goed meedraait, slinkt met mondjesmaat.

Finale

In de laatste ronde zet het peloton alles op alles, met vooral de rensters van Carbonbike Giordana by Gen Z die het werk opknappen. Ze kunnen naderen tot op 35 seconden van de 3 voorin. Op de lange rechte stukken kunnen het peloton en de leidsters elkaar zien rijden. Het signaal voor de 3 om alle zeilen bij te zetten, te blijven samenwerken en de lange vlucht tot een goed einde te brengen. In de laatste kilometer blijven de leidsters elkaar goed vinden, De 3 sprinten voor de podiumplaatsen.

Sprint

Op 250 meter voor de aankomstlijn ligt een laatste bocht naar rechts. Linthoudt weet dat ze die bocht als eerste moet nemen om kans te maken op de winst, en plaatst net voordien haar aanval. Minke Bakker is bij de pinken en reageert onmiddellijk. De Nederlandse duikt als eerste de laatste bocht in en sprint naar winst. Jade Linthoudt probeert nog aan te klampen, maar moet tevreden zijn met een mooie tweede plaats, Malou Van Hooste is knap derde. Thalita De Jong (Liv Racing TeqFind), vriendin van de Ninovieter Davy Wijnant, wint de pelotonsprint.

Beelden van de wedstrijd kan u dankzij “Reportage VDS” hier herbekijken.

Met dank aan Hinninck Paul en Wendy Van Cleemputte voor de foto’s.

© Hinninck Paul

Jade Linthoudt Solo
© Hinninck Paul

Jade Linthoudt met 3 Berlare
© Hinninck Paul

Jade Linthoudt Podium Berlare
Jade Linthoudt Berlare
© Wendy Van Cleemputte