Sport

Jade Linthoudt net terug uit de Baloise Ladies tour

Bjorn hoor je elke werkdag tijdens de lunch break op Radio Ninove, maar daarnaast is hij ook Official bij Cycling Vlaanderen en volgt hij het wielrennen op de voet. Hij kon onlangs een interview strikken met de Appelterse Jade Linthoudt, een knappe kop uit het vrouwenpeloton. Jade rijdt voor het AG Insurance-NXTG U23 team en is net terug uit de Baloise Ladies Tour.

Jade, de zomervakantie is bijna halfweg, maar dat wil ook zeggen dat je niet zo lang geleden nog aan je bureau zat om te studeren. Hoe zijn de examens verlopen?

De examens zijn heel goed verlopen, het was een zware periode, maar het eindresultaat mag er zijn en daar ben ik heel blij om. Ik ben voor al mijn vakken geslaagd en kan volgend jaar mijn 3e bachelor afwerken en ik zal ook al enkele vakken van de 1e master opnemen.

 

Je combineert topsport met zware studies aan de VUB, wat studeer je precies en hoe kan je dat blijven combineren?

Ik studeer geneeskunde aan de VUB en daar springen ze heel flexibel om met topsportstudenten. Tot hier toe heb ik nog nooit problemen gehad met het verplaatsen van examens of het niet aanwezig zijn in lessen en dit dankzij een goede coördinatie en samenwerking met de topsportcoördinator. Er worden ook nog veel lessen opgenomen op video en dat vind ik persoonlijk een groot voordeel, want zo kan ik overdag trainen en ‘s avonds mijn lessen online bekijken. Ook mijn coach Wim de Wolf heeft een groot aandeel in mijn prestaties. Wim en ik kunnen heel goed samenwerken, zo zijn mijn trainingen altijd perfect afgestemd op mijn examenrooster en is hij altijd bereikbaar om last minute toch nog iets aan te passen.

 

Laat ons even terugkeren naar het begin van dit seizoen, want het liep toen niet zoals gepland. Je bent enkele keren betrokken geraakt bij een valpartij, kende materiaalpech in wedstrijden die je normaal gezien goed liggen, en alsof dat nog niet genoeg was, werd je op training aangereden door een wagen. Hoe ga je om met al die pech? Wordt het dan niet allemaal wat te veel?

Dat is natuurlijk tegenslag en inderdaad niet altijd even makkelijk om mee om te gaan. Als je voelt dat het op training goed gaat, maar je dat niet kan omzetten in de koers, is dat frustrerend. Uiteindelijk mag je bij elke tegenslag niet bij de pakken blijven zitten en moet je doorgaan. Je weet dat het tij ooit keert, en wanneer dat gebeurt, wil je klaar zijn om er het beste uit te halen.

 

Ben je volledig hersteld van die perikelen?

Zeker, ik heb nergens meer last van!

 

Baloise Ladies tour

Je komt net terug uit de Baloise Ladies Tour. Dat was je eerste meerdaagse wielerwedstrijd tussen de profs. Veel rensters komen zich hier voorbereiden voor ze vertrekken naar de ronde van Frankrijk voor vrouwen. Een proloog, 4 vlakke ritten en een tijdrit stonden op het programma. Wat was je eerste indruk toen je het roadbook bekeek? En hoe voel je je na deze wedstrijd met toch heel wat wereldtoppers aan de start?  

Ik ben heel tevreden met hoe deze wedstrijd verlopen is. Ik wist op voorhand wel dat de kans groot was dat het elke dag een massasprint zou worden, maar ik wou toch proberen om attent te zijn en eventueel mee te kunnen in een ontsnapping. Dat is niet gelukt, maar ik heb gedurende de week wel veel stappen vooruitgezet qua positionering in het peloton en daar ben ik blij om. Zo kon ik zelfs op zaterdag in de wegrit op een 14e plaats finishen.

 

Tijdens de eerste rit in lijn werd je op het einde even opgehouden door een valpartij, waardoor je tijd verloor. Moet de ploeg tactisch schakelen als iemand te maken krijgt met tijdverlies?

Ik ben daar in de eerste rit wat tijd verloren, maar dat veranderde niets aan onze ploegtactiek aangezien mijn ploegmaten, die op dat moment het best geplaatst stonden in het eindklassement, daar geen tijd verloren en we volop voor hun eindklassement gingen.

 

Elke rit telde valpartijen. Gelukkig was je er zelf niet bij betrokken, maar waaraan ligt dat volgens jou?

Ik denk dat het voornamelijk door nervositeit bij de rensters komt. Iedereen wil zo goed mogelijk gepositioneerd zitten, waardoor er richting belangrijke passages vaak meer risico’s worden genomen. Ikzelf doe dat ook. Vaak gaat dat nog net goed, maar als het verkeerd uitdraait, kan dat leiden tot een valpartij.

 

Op het BK heb je een late aanval geprobeerd in de laatste 4 km, maar je werd toen teruggehaald door Lotte Kopecky. Ook in de Baloise Ladies Tour ondernam je een aantal pogingen om weg te komen van het peloton, maar telkens werd er gereageerd. Erg frustrerend lijkt me dat. Hoe en wanneer beslis je in een wedstrijd om een ontsnapping te wagen?

Vaak probeer ik gewoon een goed moment te vinden om te versnellen uit het peloton. Bijvoorbeeld als het even stilvalt net na een snelle periode. Of op iets lastigere stukken. Het knaagt zeker wel een beetje als je niet mee in de juiste ontsnapping zit. Vaak twijfel ik dan aan mezelf en denk ik dat ik misschien niet hard genoeg doorzet of explosief genoeg aanzet, maar ik blijf proberen tot het een keer lukt.

 

Je mag anders toch wel spreken van een geslaagde vijfdaagse rittenkoers.
Je werd 35ste in het algemeen klassement, 10e in het jongerenklassement, en je behaalt de 5e plaats bij de Belgische rensters! Wat zijn de volgende wedstrijden en doelen die op je programma staan?

Ik heb nog enkele kermiskoersen afgewerkt met afgelopen zaterdag een 10de plaats in Lierde. Woensdag 26 juli vertrek ik naar Polen voor de driedaagse Princess Ana Vasa tour. Ik hoop mij in deze komende wedstrijden te kunnen tonen en zo een plaatsje in de selectie voor de eerste tour de l’Avenir en het EK bij de beloften af te dwingen.

 

Prinses Anna Vasa tour

De Princes Ana Vasa tour vindt plaats van 28 tot 30 juli en zal worden verreden op pittoreske wegen rond Golub-Dobrzyń in Polen. Je kan de wedstrijden livestreamen via deze link.

Tour de l’Avenir

Voor het eerst pakt de Tour de l’Avenir uit met een editie voor dames U23. De wedstrijden vinden plaats tussen 28 augustus en 1 september. De echte Tour de France voor jongeren is al aan zijn 59e editie toe bij de mannen. Beide evenementen worden betwist onder de formule van nationale teams. Voor zowel jongens als meisjes streeft de Tour de l’Avenir zijn roeping na om de talenten van morgen te onthullen. Meer info over deze wedstrijd via tour de l’Avenir.

EK wielrennen 2023

Het Europees Kampioenschap wielrennen komt in 2023 naar het Nederlandse Drenthe. Het epicentrum van alle koersen is de VAM-berg, waar al diverse kampioenschappen zijn verreden. Als Jade geselecteerd wordt, rijdt ze op vrijdag 22 september de wedstrijd bij de beloften vrouwen, U23.

Met dank aan Björn van der Schoot voor de prachtige foto’s.

Jade Linthoudt Baloise Ladies Tour 2023
© Björn van der Schoot

Jade Linthoudt Baloise Ladies Tour 2023
© Björn van der Schoot

Jade Linthoudt Baloise Ladies Tour 2023
© Björn van der Schoot

Jade Linthoudt Baloise Ladies Tour 2023
© Björn van der Schoot

Jade Linthoudt Baloise Ladies Tour 2023
© Björn van der Schoot

Jade Linthoudt Baloise Ladies Tour 2023
© Björn van der Schoot

Jade Linthoudt Baloise Ladies Tour 2023
© Björn van der Schoot

Jade Linthoudt Baloise Ladies Tour 2023
© Björn van der Schoot

Jade Linthoudt Baloise Ladies Tour 2023
© Björn van der Schoot