Sport

Jade Linthoudt reed de Scheldeprijs in Schoten

Omdat Senne Knaven ziek werd, voerde AG Insurance-NXTG U23 last minute een wissel door: Jade Linthoudt uit Appelterre. Ze reed in extremis de Scheldeprijs in Schoten.

Wedstrijdverloop

Op de Churchilllaan in Schoten lag vandaag de start en aankomst voor de derde editie van de Scheldeprijs voor dames Elite. Iets voor 15.00uur mocht Lorena Wiebes van Team SD Worx voor de derde keer op rij de wedstrijd op haar naam schrijven. Na bijna 132 vlakke kilometers was het onder een stralende zon opnieuw sprinten geblazen in Schoten. De wedstrijd bleef lang op slot. Aanvalspogingen werden in de grote lus telkens teniet gedaan. Het was wachten tot de plaatselijke ronden voor een groepje van 5 rensters vrijgeleide kreeg. Daarbij zaten twee Belgen, Kelly Van Den Steen (Duolar-Chevalmeire Cycling Team) en Katrijn De Clercq (Lotto Dstny Ladies). Nadien konden nog twee rensters, de Belgische Sara Van De Vel (Fenix-Deceuninck) en de Zwitserse Noëlle Rüetschi, de sprong vanuit het peloton naar voor maken. Rüetschi is een ploeggenoot van Jade Linthoudt. De zeven leidsters kregen een maximale voorsprong van 1 minuut en 40 seconden, maar in de slotronde besliste het peloton dat het toch tot een massasprint zou komen. Daarin toonde Lorena Wiebes zich voor het derde jaar op rij de sterkste. Ze won de sprint nipt voor Charlotte Kool (Team DSM) en Chiara Consonni (UAE Team ADQ).

De Appelterse Jade Linthoudt werd in extremis opgeroepen

De voorziene AG Insurance ploeggenote Senne Knaven werd ziek, en dus reed Jade Linthoudt de Scheldeprijs in Schoten. Ze maakte deel uit van zowat de jongste ploeg aan de start. De gemiddelde leeftijd bij het AG Insurance-NXTG U23 team was vandaag 19 jaar. Exact de leeftijd van Jade.

De Scheldeprijs staat gekend als een vlakke sprintkoers. Al heeft Jade nog een sterke sprint op het einde van een wedstrijd, toch mocht het voor haar vandaag wat meer zijn. Jade komt het best tot haar recht in een lange, zware koers waar wat klimwerk aan te pas komt. In een vlakke wedstrijd wil iedereen natuurlijk vooraan zitten en is het nog moeilijk voor haar om te positioneren. De plaatsjes zijn duur en er wordt alles aan gedaan om de sprinters naar voor te pushen. Ondanks dat behaalde Jade de 56ste plaats op ruim 140 deelneemsters. Met de Scheldeprijs 2023 is Jade toch alweer een ervaring rijker.

Ottergem

Afgelopen zaterdag reed jade nog een dames elite wedstrijd in Ottergem. Toen stonden er 90 deelneemsters aan de start. Minder dan de helft daarvan reed in barre weersomstandigheden de 84 kilometer uit. Jade zelf draaide in de wedstrijd goed mee in de voorste gelederen van het peloton. Ze ondernam zelf ook verschillende pogingen om een ontsnapping op gang te brengen, maar ook daar liet het peloton niet begaan. Jade moest het in die wedstrijd ook zonder ploeggenoten doen, wat de situatie er niet op vergemakkelijkt. Na 12 rondjes gingen we ook in die wedstrijd naar een massasprint. Jade had na de zware wedstrijd nog een sterke sprint in de benen en behaalde een mooie zevende plaats. De winst in Ottergem was voor Lani Wittevrongel.

komende wedstrijden

Zaterdag 8 april trekt jade met AG Insurance-NXTG U23 naar het Nederlandse Dronten voor de Zuiderzeeronde.
Op paasmaandag neemt ze met haar team deel aan de Ronde de Mouscron.

Uitslagen

Uitslag Scheldeprijs Dames Elite 2023

Uitslag Ottergem 1.15A

Lees meer:

Jade Linthoudt op het WK “DOWN UNDER”

Jade Linthoudt Scheldeprijs 2023
© Björn van der Schoot

Jade Linthoudt startpodium Scheldeprijs 2023
© Björn Asselman

Jade Linthoudt start Scheldeprijs 2023
© Björn Asselman

Jade Linthoudt finish Scheldeprijs 2023
© Björn Asselman

Jade Linthoudt finish Scheldeprijs 2023
© Björn Asselman