Appelterre-Eichem Sport

Jade Linthoudt uit Ninove eindigt 20ste op het WK “down under”

De achttienjarige Jade Linthoudt uit Appelterre moest het vannacht opnemen tegen de beste dames juniores van de wereld. In de heel zware wedstrijd, met 4 beklimmingen van de Mount Pleasant, finishte ze op een 20ste plaats.

First things first. Dat er geen maat zou staan op de Britse Zoe Bäckstedt was te verwachten na wat ze de afgelopen maanden liet zien. De regerend wereldkampioene op de weg en in het veld bij de junioren verlengde vandaag als verjaardagscadeau haar titel op de weg, nadat ze zich eerder deze week ook al beste van de wereld toonde in het tijdrijden. Ze tekende al een profcontract bij het Amerikaanse EF Education-TIBCO-SVB, waar ze sinds augustus aan de slag kan als stagiaire op de weg en in het veld. Dus de regenboogtrui zal ze niet kunnen tonen in wedstrijden, maar ze heeft hem wel. En hoewel ze vandaag pas 18 jaar werd, heeft haar carrière al geruime tijd een stevige basis. De grote stap, van de junioren direct naar de profs, zal voor haar geen enkel probleem zijn. Om maar te zeggen dat elke andere renster al voor de wedstrijd wist dat ze voor zilver zouden rijden.

Van bij de start werd er dan ook een strak tempo ontwikkeld wat zorgde voor een eerste schifting op de Mount Pleasant. De Britten controleerden de klim met Bäckstedt in de voorste gelederen. De voorbode van een lange solo, want in de afdaling zat ze al alleen op kop. Eliska Kvasnickova uit Tsjechië probeert mee te gaan, maar komt alleen te zitten als achtervolgster.

De Belgen moesten ook meteen diepgaan, Fleur Moors en Xaydee Van Sinaey kunnen mee met een achtervolgende groep van een 20-tal rensters die volgen op 50 seconden. Jade moet samen met Febe Jooris volop aan de bak om dit WK nog te redden. Ze volgen bij de eerste passage aan de meet op 1min22sec in een tweede groep. Alles kan nog zou je zeggen, de wedstrijd is nog lang met nog 50 km te gaan. Maar één ding is zeker, Bäckstedt zien we niet meer terug, ze rijdt gemiddeld 2 km per uur sneller dan de andere meisjes.

Bij de tweede beklimming van Mount Pleasant staat de deur achteraan opnieuw open. Heel wat rensters moeten naar boven kruipen. De tweede passage aan de meet levert weinig verandering op met de eerste. Enkel de Tsjechische achtervolgster is gegrepen en de verschillen tussen Bäckstedt en de groepjes zijn opgelopen. Halfweg de 3de ronde komen groep 1 en 2 samen, Febe Jooris moet wel even halt houden aan de wagen van de dokter.

De 3de beklimming van Mount Pleasant zorgt opnieuw voor de gekende schifting, ook Jade krijgt het moeilijk en moet net als Jooris laten begaan. Net voor de 3e passage aan de meet komen Jade en Febe opnieuw de aansluiting maken bij de achtervolgers. Nienke Vinke, ploegmaatje van Jade bij AG Insurance – NXTG, kan ontsnappen uit die groep en maakt jacht op het zilver. Julia Kopecky die eveneens met Jade in het zelfde team zit, zet samen met Noelle Ruetschi de achtervolging in voor dat zilver.

Het is uitkijken wat de laatste keer Mount Pleasant qua chaos zal veroorzaken. De Franse Eglantine Rayer ontpopt zich als een duivel uit een doosje op de laatste keer Mount Pleasant en rijdt naar Nienke Vinke, zij zitten dus met hun twee op medaillekoers. Daarbij trekt de Franse met een klein verzetje aan het langste eind, Vinke moet tevreden zijn met het brons. Het is dan uitkijken wat onze Belgen nog van ereplaatsen kunnen binnen halen. Xaydee Van Sinaey wordt beste Belgische op een 9e plaats. Fleur Moors wordt 12e, Febe Jooris 18e. De Ninoofse Jade Linthoudt sluit de top 20 af op dit zware parcours met de beste dames juniores van de wereld.