Nieuws Ninove

Burgemeester Tania De Jonge verliest stilaan geduld omtrent nieuwe bankautomaten in Ninia Shopping Center

Zonder inspraak van Stad Ninove werden de klassieke bankautomaten vervangen door nieuwe Bancontact Cashpunten in Ninia Shopping Center. Volgens burgemeester en kamerlid Tania De Jonge (Open VLD) zijn deze gecentraliseerde cashpunten ondermaats qua beschikbaarheid en bereikbaarheid, en zelfs onveilig.

Van zodra de nieuwe bankautomaten in het Ninia Shopping Center in Ninove zonder inspraak van het lokale bestuur werden geïnstalleerd, nam burgemeester Tania De Jonge contact op met de grootbanken en met Batopin, die de cashpunten beheert, om te vragen waarom deze cashpunten gecentraliseerd werden. “Beschikbaarheid en bereikbaarheid zijn daar zeer slecht, en bovendien is het daar onveilig”, vertelde De Jonge.

In overleg met de burgemeester beloofde Batopin te gaan onderzoeken of er in de binnenstad, bijvoorbeeld in de buurt van een nieuw stadsgebouw of stadsproject, cashpunten kunnen worden voorzien. Momenteel heeft Batopin hierover nog niets concreet laten weten. Daardoor begint de burgemeester zenuwachtig te worden. Batopin heeft intussen wel aan de stad gevraagd of er nieuwe bouwprojecten in aanmerking komen om een cashpunt in te richten. Maar de burgemeester vindt dat Batopin op die manier de stad probleemeigenaar maakt, terwijl er volgens haar voldoende leegstaande gebouwen in de binnenstad aanwezig zijn om een cashpunt in te richten, en waar ook voldoende sociale controle is.

In het federaal parlement vraagt burgemeester Tania De Jonge om een charter op te stellen waarbij gecentraliseerde cashpunten bepaalde criteria krijgen opgelegd, bijvoorbeeld naar bereikbaarheid en veiligheid toe. Er is gedacht aan een wetsvoorstel om Batopin verplichtingen op te leggen om enerzijds een cashpunt te voorzien binnen een minimumafstand van de woonplaats en anderzijds dat dit permanent beschikbaar is voor gebruik.

Omdat de stad afhankelijk is van de bankensector en Batopin, die de cashpunten exploiteert, staat de burgemeester op dit moment machteloos.

Beluister hieronder het interview met burgemeester Tania De Jonge: