Nieuws Ninove

LIVE 💦 Dender blijft stijgen in Ninove: alarmpeil overschreden, extra zandzakken en provinciaal rampenplan afgekondigd

Laatste pdate: 02/01/2024 – 19:45

De vele regen zorgt in Ninove mogelijks voor wateroverlast. Het niveau van de Dender staat boven het alarmpeil en inwoners bereiden zich voor op het ergste. Hieronder vind je een overzicht van alle hinder en maatregelen.

Provinciaal rampenplan afgekondigd

In de loop van de avond heeft de gouverneur van Oost-Vlaanderen, Carina Van Cauter, het provinciaal rampenplan afgekondigd. “Omdat de situatie een bovenlokale coördinatie vraagt en er bovenlokale afspraken nodig zijn om de nodige maatregelen te kunnen nemen en voorbereidingen te treffen in functie van de voorspellingen werd de provinciale fase van het rampenplan afgekondigd”, klinkt het.

“De waterloopbeheerders nemen maximaal preventieve maatregelen om water af te voeren. Op het terrein worden onder andere pompen ingezet, extra dijken aangelegd, overstromingsgebieden vergroot (waar mogelijk) en huizen en infrastructuren met zandzakken beschermd.”

Riolen leegpompen

© Radio Ninove

De stad heeft grote pompen ingezet die de riolering aan de Denderkaai en het Oeverstekske leegpompen in de Dender. Op die manieren kunnen de riolen voldoende water blijven opvangen en komt het water in de huizen niet omhoog.

Keermuur aan Denderkaai

Aan de Denderkaai, in het centrum van Ninove, zijn buurtbewoners een keermuur aan het bouwen om het stijgende water van de Dender buiten te houden. Lees het volledige artikel hier.

Crisiscel en zandzakjes

De crisiscel van de stad Ninove zit samen om het stijgende niveau van de Dender in het oog te houden. Intussen zijn 3.500 extra zandzakken onderweg. De stad doet intussen een oproep naar helpende handen. “Zijn er mensen beschikbaar om te helpen bij het vullen van zandzakken? Iedereen die kan helpen is welkom aan het Stadsmagazijn – Paul De Montplein Ninove. Onze diensten zijn al uren bezig om te helpen waar het kan en kunnen nu alle hulp gebruiken.” Lees het volledige artikel hier.

Oude Kaaibrug

Maandagmiddag werd de waakdrempel aan de sluis van Pollare al overschreden. Omdat het water in de Dender toen ook al redelijk hoog stond, werd de Oude Kaaibrug opgehaald. Het verkeer moet voorlopig omrijden. Lees het volledige artikel hier.

Sluis in Pollare

Aan de sluis in Pollare staat het meetpunt van de Vlaamse Overheid. Daar werd dinsdagmiddag de alarmdrempel overschreden. Intussen is het water verder aan het stijgen.

Bron: Waterinfo.be

Bekijk hieronder foto’s van de Dender die op sommige plaatsen al uit haar overs treedt.