Nieuws Ninove

Werkgroep Ninoofs Dialect maakt reuzeaffiche met dialectwoorden: “Fleurt het Ninoofse stadsbeeld op”

De Werkgroep Ninoofs Dialect zorgt het komende jaar voor een zalige glimlach op het gezicht van de Ninovieters met dank aan haar nieuw project: ludieke
postertekeningen van alom bekende Ninoofse woorden.
 

In 2018 bracht de Werkgroep Ninoofs Dialect het intussen bekende Ninoofs Dialectwoordenboek uit. Ook werd toen het ‘schoonste dialectwoord van (groot) Ninove’ verkozen: vazjelink. Vier jaar later kregen heel wat straten in Ninove plots dialectstraatnaamborden, elk verwijzend naar de oorspronkelijke dialectbenamingen van straten, pleinen of locaties. “Om de soms rare benamingen op die dialectstraatnaamborden toch wat te verduidelijken, zal er via de sociale media of de pers regelmatig een artikel opduiken waarin de precieze locatie én wat uitleg over de Ninoofse benamingen wordt meegegeven”, aldus de Werkgroep.

Postertekeningen in’t Ninoofs

Dit jaar wil de Werkgroep het over een andere boeg gooien. Uit de duizenden Ninoofse
dialectwoorden worden er een aantal geselecteerd die door hun sappigheid, originaliteit of
veelvuldig gebruik opvallen en dus in aanmerking komen om in een ‘reusachtige cartoonaffiche’ te worden verspreid. “Het Ninoofse stadsbeeld kan er alleen maar aangenamer door worden.”

Ook deelgemeenten worden gehoord

Ninove telt twaalf deelgemeenten waarin heel wat woorden en klanken, uitdrukkingen en
gezegden, straatnamen of woordspelingen vaak anders klinken dan in de stad zelf. Ook daar wil de Werkgroep een initiatief op poten helpen zetten. “Misschien zijn er in de
deelgemeenten mensen te vinden met liefde voor hun plaatselijk dialect, die het initiatief
willen nemen om zelf eigen dialectstraatnamen, uitdrukkingen, gezegdes en woorden bij elkaar te brengen en er iets mee te doen”, klinkt het bij de Werkgroep. De stad ging eerder al akkoord om het Dialectstraatnamenproject en het aantal straatnaamborden uit te breiden naar de verschillende deelgemeenten. “We zoeken juist nog mensen die iets op dialectgebied willen doen voor hun eigen deelgemeente.”

Wie zich geroepen voelt, kan contact opnemen met de Werkgroep Ninoofs Dialect of de Dienst Cultuur van de Stad Ninove.