Nieuws Ninove

Sociaal Huis Ninove opent haar deuren op autovrije zondag

Op zondag 18 september, autovrije zondag, opent het Sociaal Huis Ninove haar deuren voor het grote publiek. Ook wordt het Sociaal Huis officieel ingehuldigd door het stadsbestuur en de partners van het Sociaal Huis.

Het gebouw is intussen al sinds augustus 2020 in gebruik, maar door de coronapandemie kon de feestelijke opening van het Sociaal Huis toen niet plaatsvinden. “De officiële opening werd omwille van de coronamaatregelen vervangen door een digitaal rondleidingsfilmpje”, vertelt Veerle Cosyns, schepen voor sociale zaken. “Op zondag 18 september nodigen we iedereen eindelijk fysiek uit om uitgebreid kennis te maken met de diensten die het Sociaal Huis biedt. Het is immers de plek voor élke burger, jong en oud, met grote of kleine vragen rond welzijn en zorg. Ook mensen met financiële moeilijkheden kunnen er hun bezorgdheden kwijt, waar nodig worden zij verder begeleid door het OCMW. Zo merken we dat steeds meer van onze Ninovieters, getroffen door hoogoplopende energiefacturen, moeite hebben om met hun loon het einde van de maand te halen. De kerngedachte is dat het beter is niet te wachten tot kleine problemen escaleren. Spring op tijd binnen om je te laten adviseren of helpen, de deuren van het Sociaal Huis staan elke dag open voor de Ninovieter”.

Betere dienst- en hulpverlening voor de Ninovieter

De nieuwe infrastructuur wordt gedeeld met andere sociale organisaties zoals Kind en Gezin, Werkpunt Ninove, VDAB en Ligo ZOV (het vroegere Leerpunt). “Vanuit het sociaal huis, dat op loopafstand van het centrum ligt en goed bereikbaar is, worden verschillende hulp- en zorgtrajecten opgestart”, vult de schepen aan. “Door de bundeling van verschillende organisaties op één plek kan er beter worden samengewerkt, wordt expertise gedeeld en hoeven Ninovieters zich niet meer van hier naar daar te verplaatsen voor een antwoord op hun vragen. Je vindt er trouwens ook een ruilhuis, speelotheek, psycholoog, ouderenloket, vrijwilligersloket, ouderencoach, het Agentschap Integratie en Inburgering, … Kortom, plekken genoeg om op 18 september te komen verkennen.”

Autovrije zondag

18 september is ook autovrije zondag. Op het plein voor het sociaal huis staan dan ook heel wat activiteiten gepland. Zo verhuist Ninove speelstad – voortaan ‘We Spelen Voesj’ – naar de Inghelantsite. Er zijn springkastelen, standjes van de jeugdbewegingen en een drankstand van jeugdraad Voesj.