Nieuws Ninove

Proef de boerenbuiten tijdens fietstocht Lekker Lokaal

Na het succes van vorig jaar, organiseert Buurderij Ninove-Atom op zaterdag 4 juni 2022 een nieuwe editie van haar fietstocht Lekker Lokaal.

Op eigen tempo fiets je langs mooie wegen op het kruispunt van de Vlaamse Ardennen en het Pajottenland. Onderweg geniet je bij enkele boeren en ambachtelijke producenten van een proevertje. De weergoden lijken vrij goedgezind te worden dat weekend.

Lokaal lekkers tijdens de Week van de Korte Keten

De fietstocht wordt georganiseerd in kader van de Week van de Korte Keten die plaatsvindt in mei en juni. De korte keten, dat is lekker, gezond en eerlijk eten, rechtstreeks van de boer. Tijdens de Week van de Korte Keten zetten tal van boeren hun producten op een plezante manier in de kijker. Zo ook Buurderij Ninove. Tijdens de fietstocht Lekker Lokaal snuif je de sfeer van het boerenleven op en ontmoet je de mensen die voor onze voeding zorgen. Onderweg kom je langs 4 producenten. Zij bieden jou een drankje, ijsje, … als proevertje. Sport en lokaal lekkers combineren, het leven kan mooi zijn.

(H)eerlijke voeding en weinig voedselkilometers op de Buurderij

Mensen willen graag rechtstreeks bij de boer of ambachtsman aankopen, maar hebben vaak de tijd niet om hun ronde te doen langs verschillende boerderijen. “En daar komt het korte keten netwerk Boeren & Buren met haar Buurderijen in beeld,” vertelt Jamien Stoelzaet van Buurderij Ninove-Atom. “Op de Buurderij vinden de mensen al die heerlijke, verse producten onder één dak, zodat de korte keten veel makkelijker wordt.” Bovendien heeft een Buurderij de unieke troef dat je de producenten zelf ontmoet. Je leert het verhaal achter jouw voedsel kennen. De producent maakt dan weer kennis met zijn klanten, een grote meerwaarde voor zijn job.

België telt ongeveer 100 Buurderijen, met een plaatselijke buurderij-verantwoordelijke en met plaatselijke producenten. In de Buurderij van Ninove-Atom werkt verantwoordelijke Jamien samen met een tiental producenten uit de streek. De gemiddelde afstand tussen de buurderij en haar producenten bedraagt 12km. Buurderij Ninove-Atom vierde onlangs haar tweede verjaardag en vulde intussen 5000 boodschappenmandjes.

“Op de Buurderij vind je elke week vers groenten en fruit, brood, zuivel en vlees. Ook sappen, vegetarische bereidingen, confituur, honing en ambachtelijke producten zoals chocolade en natuurzepen.  Kwalitatieve, ambachtelijke voeding, op het ritme van de seizoenen en met een eerlijke prijs voor de producent”, zegt Jamien.  Je plaatst jouw bestelling online op www.buurderij-ninove.be, gezellig vanuit jouw zetel of op de trein. Op vrijdag bereiden de producenten met zorg jouw bestelling voor en op zaterdag staat alles voor je klaar. Op zaterdagvoormiddag ontvang je op Herlinckhof (Vijverweg 3) jouw boodschappen uit handen van de boeren. Op zaterdagnamiddag overhandigt Jamien in Ninia Shopping Center jouw bestelling, of Isa & Michaël in Denderhoutem. Je bestelt hoe vaak en hoe veel je wil. Je hangt niet vast aan vaste pakketten of aan een abonnement. Doordat mensen op voorhand bestellen, wordt voedselverspilling tegengegaan.

Fietstocht Lekker Lokaal , praktisch

  • Afstand: de fietslus telt 45 km, in te korten tot 30 km.
  • Inschrijven via https://forms.gle/qGjFieoMqipKnzzS6
  • Deelnameprijs: 7 EUR pp / kind 3-8 jaar: 4 EUR / kind 0-2: gratis. Je betaalt bij de start.
  • Startplaats: Buurderij Ninove (op Herlinckhof, Vijversweg 3) tussen 12u00 en 14u00.
  • Tot 17u00 kan je terecht bij de producenten voor het proevertje.
  • De route: je ontvangt de online route via gpx en google maps. De route is niet bewegwijzerd.
  • Meer info? Contacteer Jamien op 0494/71 08 11 of buurderij.ninove@gmail.com