Neigem Nieuws

Ouders en grootouders lovend over BuitenWijs: “Alternatieve vormen van onderwijs zijn de toekomst”

Het derde infomoment van BuitenWijs vond plaats in Ontmoetingscentrum Neigem op woensdag 19 april. Diezelfde dag organiseerden de initiatiefnemers ook een “BuitenWijsdag” waarop (groot)ouders en hun kinderen konden proeven van ervaringsgerichte workshops en activiteiten die eigen zijn aan BuitenWijs. Beide aangelegenheden werden positief onthaald door de deelnemers.   

‘BuitenWijs’ is een werkgroep die het initiatief neemt om ervaringsgericht kleuter- en lager onderwijs aan te bieden. Belangrijk daarbij is de betrokkenheid van leerlingen bij leeractiviteiten, hen stimuleren om zelf het initiatief te nemen en in dialoog te gaan met elkaar en met hun begeleiders. Het team van BuitenWijs is nu hard aan het werk om het vroegere schooltje in Neigem, dat drie jaar geleden de deuren sloot, om te toveren tot een nieuwe, verfrissende onderwijsinstelling waarbij buitenklassen en projectwerk een grote rol spelen.

De vier kernwaarden van BuitenWijs

“BuitenWijs gelooft in een wereld waarin elk kind ’s ochtends wakker wordt, graag naar school gaat en een aangepast leertraject krijgt waardoor het zich kan ontwikkelen tot een creatief zelfstandig wezen dat zich verbonden weet met mens en natuur”, klinkt het bij de initiatiefnemers. Ze vertrekken vanuit de conclusie dat elk kind uniek is en het verdient om te worden begeleid in waar hij/zij goed in is, zodat die zich daarin verder kan ontplooien. Elk kind in zijn/haar leerproces observeren, ondersteunen en uitdagen staat dus centraal in de onderwijsvisie van BuitenWijs.

BuitenWijs Neigem heeft haar naam niet gestolen. De school bevindt zich aan de rand van Neigembos en beschikt over een groene speelplaats met ruimte
voor dieren, bloemen, planten en een moestuin. De kinderen kunnen er zelf zaaien, planten en oogsten.

Met een schitterend gevoel naar huis

Als BuitenWijs de lat van 50 inschrijvingen behaalt, kunnen ze op 1 september van start gaan in Neigem. Volgens coördinator Eefje Vermassen gaat het de goede richting op met de inschrijvingen. “Er waren heel wat kinderen aanwezig op onze BuitenWijsdag die nog niet naar huis wilden. Een kindje, die al ingeschreven is, dacht zelfs dat ze maandag al mocht beginnen”, vertelt ze. Een tekort aan leerkrachten/begeleiders is ook niet het geval binnen deze school.

Beluister hieronder het volledige interview met Eefje Vermassen:

Beluister hieronder het interview met twee enthousiaste grootouders:

Foto’s van het infomoment (klik om uit te vergroten):

Alle concrete info over BuitenWijs Neigem vind je op haar Facebookpagina.

BuitenWijs