Nieuws Ninove

Ninove investeert in nieuwe snelheidsinformatieborden

Stad Ninove is gestart met de installatie van nieuwe snelheidsinformatieborden op zonne-energie. De nieuwe borden vervangen de oudere die op netstroom werkten en daardoor slechts beperkt bruikbaar waren. Ze hebben niet alleen een sterk sensibiliserende functie, maar gaan de stad ook helpen de snelheidsproblematiek in kaart te brengen en aan te pakken.

De eerste 6 borden komen er op wegen met een hoge verkeersdruk en een gekende snelheidsproblematiek: de Denderhoutembaan, de Okegembaan, de Cyriel Prieelstraat, de Geraardsbergsesteenweg in Nederhasselt, de Pollarebaan en de Eichemstraat. Schepen voor mobiliteit Wouter Vande Winkel (Samen-Groen) verwacht veel van de borden: “Snelheidsinformatieborden hebben hun positief effect op de verkeersveiligheid voldoende bewezen: de meeste chauffeurs passen hun snelheid aan en dat zorgt voor een bijna permanente daling van de snelheid van het totale verkeer. Onverantwoorde chauffeurs zal je natuurlijk altijd blijven hebben, maar globaal verwacht ik een uiterst positief effect voor de omwonenden.”

Het is de ambitie van het stadsbestuur om tegen het einde van het jaar minstens één bord in elke deelgemeente te installeren. De borden hebben niet alleen een sterk sensibiliserende functie. De snelheid wordt in beide richtingen gemeten en dat levert uiteraard een pak gegevens op waarmee de stad en de politie aan de slag kan. “Met een dicht netwerk van dergelijke borden gaan we beter zicht hebben op waar en wanneer het meeste verkeer passeert en dan gaan we daar natuurlijk ook de controles of snelheidsremmende maatregelen op kunnen afstemmen,” vertelt Vande Winkel.