Nieuws Ninove

Je idee is geld waard

Burgers met een goed idee voor hun buurt, een creatieve verrijking of een bruisend initiatief voor de omgeving met een prijskaartje van max. 5.000 euro, kunnen tot eind april via het online participatieplatform mijn.ninove.be hun voorstel indienen. Haalt een voorstel 100 stemmen, dan komt het op de agenda van het college van burgemeester en schepenen. 

100 X 100 en je telt mee!

Met dit proefproject wil de stad gedurende drie maanden (februari – april) haar inwoners de kans geven om iets te realiseren in de stad of haar deelgemeenten. Elk voorstel dat binnen de honderd dagen honderd stemmen krijgt, komt op de agenda van het college van burgemeester en schepenen en mag interactie verwachten. “Na maanden van coronamaatregelen, lockdownvoorschriften en social distance, kan het verfrissend zijn om eens te brainstormen en Ninove her uit te vinden. Misschien heeft de afgelopen lockdownperiode er net voor gezorgd dat vergeten mogelijkheden weer opflakkeren? Hoe het ook zij, wij zijn benieuwd naar de voorstellen die we zullen krijgen”, aldus schepen Henri Evenepoel, bevoegd voor communicatie en participatie.

Wat is een goed voorstel?

Een voorstel moet concreet zijn. Het kan groot zijn, maar evengoed klein, een praktisch initiatief of een idee. Een gezamenlijk kruidentuintje in de straat? Een buurtuitleensysteem? Natuurvriendelijke initiatieven langsheen een wandelroute? Voorbeelden genoeg.

Het voorstel moet wel voldoen aan volgende voorwaarden:

  • het algemeen belang dienen, geen individueel belang
  • niet discrimineren op basis van geslacht, ras, leeftijd, …
  • anderen geen schade toebrengen
  • budgettair haalbaar zijn (maximum 5.000 euro)
  • haalbaar zijn qua timing
  • kaderen binnen de competenties en verantwoordelijkheden van onze lokale overheid.

Wie een voorstel heeft, surft voor 1 mei 2021 naar mijn.ninove.be, registreert zich en post zijn voorstel. Voorstellen moeten binnen de 100 dagen 100 stemmen halen, dus hoe meer de indiener zijn voorstel deelt op bv. eigen FB-pagina, hoe meer kans op stemmen.

Inspraak via mijn.ninove

Sinds het najaar van 2019 heeft Ninove zijn vast digitaal inspraakplatform: mijn.ninove.be. De afgelopen maanden werden hier een aantal nieuwe bevragingen gelanceerd. Zo werd er onder meer input gevraagd over de inrichting van het skatepark, de visie over de Ingelantsite aan de Dender en de locatie van fietsnietjes. Schepen Evenepoel: “Het loont zeker de moeite om eens naar mijn.ninove.be te surfen. Je zal het merken, of het nu om grote, kleine, ruime of begrensde projecten gaat, allemaal hebben ze tot doel het leven in Ninove fijner te maken. Wij als stadsbestuur hebben daar ideeën over hoe we dat zouden kunnen doen. Maar diegene die nog het beste weet wat goed is voor het dagelijkse leven, voor de straat, voor de buurt en voor de gemeente, dat zijn de inwoners zelf, daar zijn we van overtuigd. Samen kunnen wij Ninove maken tot een thuis voor kind, tiener, gezin, senior, toerist, handelaar en ondernemer.”