Herbeluister

Jaro Goubert ontwerpt nieuwe carnavalsaffiche

In Ninove wordt traditioneel op 11 november het nieuwe carnavalsjaar op gang getrapt. Carnavalisten komen bij elkaar om het nieuwe carnavalsjaar officieel te openen en de carnavalsagenda voor te stellen. Daar hoort steevast een nieuwe carnavalsaffiche bij. Het winnend ontwerp is dit jaar van de hand van Jaro Goubert van NKV Vantauidj Op Tasj.

“De basis van de affiche is een ezel die een batterij oplaadt want ‘Loeëdj a batteries moeër op!’ is het thema dit jaar. En daar ben ik dan beginnen op verder werken”, zegt kersverse winnaar, Jaro Goubert. “De fiets staat voor de rijke wielercultuur van Ninove. Deze ezel op de fiets verwijst naar de legende van de ezel en de Koepoort.” Om nog maar te zwijgen van de vele historische details die in de affiche verwerkt werden.

Johannes Despauterius

“Het lettertype ben ik klassiek gaan aanpassen volgens de normen van de historische boekdrukkunst omdat we in Ninove met Despauterius een bekend historisch figuur in de boekdrukkunst hebben. Daarnaast zit er ook een tekening in van Prins Frieda die 33 jaar geleden Prins was in Ninove.”

Oude kaart van Ninove

De achtergrond van de carnavalsaffiche is gebaseerd op de oude kaart van Ninove waar spelende kinderen op afgebeeld staan en dat is dan weer een verwijzing naar 60 jaar kindercarnaval. “De ezel draagt net om die reden een kroon op z’n kop” zegt Jaro. “Ook de vlag van Carnaval Ninove die dit jaar 20 jaar bestaat, is verwerkt in het ontwerp.” Leuk weetje: die vlag werd destijds ontworpen door de vader van huidig Prins Stephanie.

Try & error

“Ik heb lang met een wit blad gezeten en plots uit het niets sprong het idee door m’n hoofd om een fietsende ezel te tekenen” zegt Jaro. “In het boek over 55 jaar carnaval (55 tinten smaragdgroen, Sammy Van der Straeten, nvdr) ben ik dan verder gaan kijken wat er historisch is gebeurd en zo blijven verder tekenen met try & error.”

Hele eer

Jaro is bijzonder blij dat zijn affiche uit 14 ontwerpen als winnaar uit de bus kwam: “Het is een hele eer om de affiche te winnen want vanaf de carnavalsperiode wordt ze in het volledige straatbeeld van Ninove gebracht. Ook als als je achteraf terugblikt op wat geweest is, zal je de affiche altijd als eerste terugzien. En dat is natuurlijk een hele eer als Ninovieter”, besluit een tevreden Jaro Goubert.

Beluister het interview met Jaro Goubert hier: