Nieuws Ninove

Bye Bye Gazon en Stad Ninove roepen op om minder gras te maaien

Bye Bye Gazon en stad Ninove roepen burgers, verenigingen en bedrijven op om hun gras minder te maaien. Door hun tuin wilder en natuurlijker te maken, dragen inwoners bij tot een hittebestendiger en biodiversere omgeving.

“De natuurwaarde van een kortgemaaid gazon is bijna nihil”, klinkt het bij de stad. “Door al het maaien, verticuteren, bespuiten en bemesten zit er amper nog leven in dat strak biljartlaken. De campagne ‘Bye Bye Gazon’ wil daarom burgers, bedrijven en lokale overheden inspireren om een deel van het kortgemaaide gras in eigen tuin of berm om te toveren tot een klein stukje natuur. Met een minimale inspanning kun je een verschil maken, want iedere vierkante meter niet-gemaaid gras is een boost voor de lokale biodiversiteit en een verrijking voor de zintuigen.”

Maak kans op een prijs

Meedoen is gemakkelijk. Deelnemers kunnen meteen aan de slag door een stukje tuin van minstens 1 vierkante meter nog maar twee keer per jaar te maaien: eind juni en eind september. Het aantal vierkante meters “wildere tuin” moeten ze voor 30 juni ingeven via https://byebyegazon.be/gemeente/ninove/. Wie geen tuin heeft, kan een gratis bermbordje aanvragen bij de dienst leefmilieu. Zo laten ze de bermbeheerder weten dat het stukje voor hun woning niet hoeft gemaaid te worden, en inspireren ze misschien ook wel anderen om mee te doen.

Wie tussen 1 mei en 15 juni een foto van zijn natuurlijk stukje tuin of berm verstuurt naar leefmilieu@ninove.be maakt kans op een leuke prijs!

Meer info vind je op www.byebyegazon.be.