Herbeluister Nieuws

Voor het tweede jaar op rij succesvolle editie van ‘Februari zonder supermarkt’

Een maand lang alleen maar verse producten recht van bij de boer onder één dak? Die actie werd ook dit jaar georganiseerd door Boeren & Buren. Zo’n 100 Buurderijen hebben zich geëngageerd waaronder Buurderij Ninove-Atom, waar ze alweer een mooie editie van ‘Februari zonder supermarkt’ achter de rug hebben.

In tijden van corona is lokaal winkelen de boodschap. Dat werd ook in Ninove duidelijk toen op 25 april 2020 de eerste Buurderij van de stad werd opgericht. Een Buurderij is een winkel waar je onder meer verse groenten, fruit, brood, zuivel en vlees kan bestellen. Het grote verschil met een supermarkt is dat de boeren/producenten een eerlijke vergoeding krijgen voor hun harde labeur.

Korte keten

Anne Walgraeve is beginnen samenwerken met Boeren & Buren in 2016. Het jaar daarvoor startte ze haar bedrijf Ons Julienne op, waar ze met seizoensgebonden producten vegetarische bereidingen maakt. Haar aanbod varieert. Ze biedt onder andere lasagnes, soep en quiches aan en verkoopt haar producten in drie Buurderijen. “Ons doel is om de keten zo kort mogelijk te houden. Supermarkten bieden lage prijzen aan, maar voor ons is dat niet altijd even gemakkelijk”, vertelt Walgraeve. Wij hebben anders wel verschillende vaste klanten hier, dat is leuk!”

Jamien Stoelzaet is de verantwoordelijke van de Buurderij op boerderij Herlinckhof in Ninove. Zij brengt de boeren samen en zorgt ervoor dat de bestellingen klaarstaan. Dankzij de Buurderijen blijven de producenten verbonden aan hun klanten. “Wij blijven rechtstreeks in contact met de mensen die onze producten kopen en ze kunnen ons altijd vragen stellen. Jamien organiseert ook fietstochten waarbij de klanten bij de producenten thuis passeren om te zien waar hun producten precies vandaan komen”, aldus Walgraeve.

Vers en lokaal

Annelies De Pelsemaeker is al twee jaar vaste klant/buur bij Buurderij Ninove-Atom. Zij probeert elke week een bestelling te plaatsen. “Ik probeer zo veel mogelijk lokaal te kopen, want het is belangrijk om de plaatselijke handel te steunen. Zo krijg je ook meer inzicht in je ecologische voetafdruk. Ik koop zo goed als verpakkingsvrij, kan naar hier fietsen en moet geen verschillende winkels afgaan, vertelt De Pelsemaeker. Ze heeft de Buurderij al aangeraden aan haar familie en vrienden, maar niet iedereen is even overtuigd. “Sommigen vinden de supermarkt toch nog gemakkelijker. Maar ik heb wel al mensen naar hier gekregen.” Ook wanneer De Pelsemaeker voor cadeautjes moet zorgen, brengt ze hier een bezoek om streekproducten zoals porto en chocolade te kopen.

Om de flexibiliteit nog wat te stimuleren voorziet de plaatselijke Buurderij een extra ophaalmoment bij Michaël Heiremans en Isa Van Cauwenbergh in Denderhoutem. Zij merken ook dat de zaken goed gaan. “Ondanks het feit dat de krokusvakantie begonnen is, hebben we voor vandaag toch zeven bestellingen binnengekregen.”, vertelt Heiremans. “Jamien is heel tevreden over het ophaalpunt in Atom, omdat wij heel wat klanten kunnen behouden en nieuwe klanten aantrekken.” Verder kunnen klanten hun bestelling ook ophalen op het middenplein in Ninia Shopping Center van 14u30 tot 15u30.

Herbeluister hier de interviews