De gouverneur van Oost-Vlaanderen, Carina Van Cauter, heeft het tijdelijk onttrekkingsverbod in 23 onbevaarde waterlopen en publieke grachten in Oost-Vlaanderen uitgebreid naar in totaal 42 onttrekkingszones. Dit omwille van het aanhoudende droge weer en het zeer lage grondwaterpeil. Het nieuwe tijdelijke onttrekkingsverbod gaat in vanaf vandaag.
Aangezien er de komende dagen en weken geen significante neerslag wordt voorspeld, heeft de gouverneur van Oost-Vlaanderen, na een bespreking van de situatie in het Provinciaal Droogteoverleg, beslist om vanaf vandaag in 20 extra onttrekkingszones een tijdelijk onttrekkingsverbod in te voeren. Landbouwers mogen dus op 42 plaatsen in Oost-Vlaanderen geen water uit beken of grachten halen om hun gronden te besproeien.
In 22 van de 139 onttrekkingszones is op dit moment de kritische drempelwaarde onderschreden, in 20 onttrekkingszones is die drempel bereikt of zal die binnenkort bereikt worden.
Het tijdelijk onttrekkingsverbod blijft van kracht tot zolang de waterpeilen niet hersteld zijn. Het semi-permanent onttrekkingsverbod, dat al van kracht is, blijft sowieso van gelden tot en met 31 oktober 2023.
Uitzonderingen
Hulpdiensten mogen in geval van nood en wanneer er geen alternatief voorhanden is nog altijd onttrekkingen uitvoeren. De brandweer mag bijvoorbeeld water oppompen als dat nodig zou zijn. Onttrekkingen met weidepompen voor drenking van vee in weides blijft ook toegestaan. Voor het drinkwater zijn er momenteel geen maatregelen omdat er nog voldoende voorraad is voor iedereen. Het is wel aangeraden om zuinig om te springen met leidingwater en niet-essentieel verbruik te vermijden.
Overzicht
Alle droogtemaatregelen zijn te vinden op de website van de Vlaamse overheid.
Raadpleeg de interactieve kaart om de status van alle onttrekkingszones in Vlaanderen te zien.