Nieuws

Na Ninove nu ook vuurwerkverbod in heel Oost-Vlaanderen

Met nieuwjaar is het in heel Oost-Vlaanderen verboden om vuurwerk af te steken. Dat heeft de gouverneur beslist, na overleg met de burgemeesters en de veiligheidsdiensten. Het KMI voorspelt de komende nachten veel wind, waardoor het voor particulieren niet veilig is om vuurwerk af te steken. In Ninove was het sowieso al verboden om vuurwerk af te steken.

De gouverneur van Oost-Vlaanderen, Carina Van Cauter, heeft na overleg met de burgemeesters en de veiligheidsdisciplines beslist dat het voor particulieren verboden is om vuurwerk af te steken met nieuwjaar. Het verbod geldt van 29 december 2023 tot 2 januari 2024.

Het KMI voorspelt momenteel tijdens de oudejaarsperiode windstoten tot 75 km/u. Daarbij is het te gevaarlijk om vuurwerk af te steken. “Ook in het bezit zijn van vuurwerk op het openbaar domein is in deze periode niet toegelaten”, laat de gouverneur weten.

Professionals

“Bij zo’n weersomstandigheden is er een bijzonder risico op ongevallen bij het afsteken van vuurwerk, zeker voor mensen die daarvoor niet opgeleid zijn. Zo’n provinciaal verbod heeft het voordeel van de duidelijkheid: overal dezelfde regel. Professioneel ingericht vuurwerk wordt niet gevat door dit verbod. De sector hanteert een strikt veiligheidskader, waardoor er op het moment zelf nog beslist kan worden om het vuurwerk niet te laten plaatsvinden als de (weers)omstandigheden het niet toelaten.”