Nieuws Ninove

Stad stapt in droneproject voor beheren crisissituaties

Ninove stapte in het Citymesh-project, om een veiligheidsdrone te kunnen inschakelen tijdens grootschalige evenementen en crisissituaties.

In 2023 investeerde de stad in een nieuwe crisisruimte voor het beheer van (dreigende) noodsituaties of hogere risico-evenementen. Deze ruimte in het politiecommissariaat is uitgerust met alle technische benodigdheden om een crisissituatie te kunnen managen. Ze bewees al meermaals haar nut, denk maar aan het beheren van de wateroverlastsituatie begin 2024.

Binnenkort wordt de technische uitrusting uitgebreid met een drone, via het Citymesh-project. Binnen de 5 minuten na oproep door de crisiscel kan de drone boven de kritieke plaats in Ninove centrum aanwezig zijn, binnen 9 minuten zo goed als overal op het grondgebied. Hierdoor gaat geen kostbare tijd verloren en krijgen de hulpdiensten nog tijdens het aanrijden belangrijke informatie aangeleverd.

“Bij crisissituaties zijn beelden van het terrein een grote meerwaarde om de acties goed te kunnen coördineren. Het huidige cameranetwerk kan al veel in beeld brengen, maar niet alles. Tot nu toe werd info van de situatie ter plaatste via de radio uitgewisseld tussen hulpdiensten en overgemaakt naar de crisiscel. Maar bij noodsituaties is bijkomend beeldmateriaal via een drone een belangrijke aanvulling. Carnaval wordt het eerste proefproject waarbij we de drone kunnen inzetten ingeval van een noodsituatie”, zegt burgemeester Tania De Jonge (Open VLD).