Nieuws Ninove

LIVE 🚜 Boerenprotest in Ninove: toegang naar distributiecentrum Delhaize volledig afgesloten

Het boerenprotest in Vlaanderen breidt uit en ook in Ninove komen boze landbouwers op straat om actie te voeren. De toegang naar het distributiecentrum van Delhaize werd volledig afgesloten.

Sinds 17.30 uur houden boze landbouwers ook in Ninove protestacties. Ze blokkeren onder meer het kruispunt van de Koning Boudewijnlaan en de Nederwijk-Oost. De landbouwers hebben intussen ook de toegang naar het distributiecentrum van Delhaize volledig geblokkeerd. Op de site zitten ook nog andere bedrijven, maar vrachtwagens van die bedrijven mogen het terrein wel op en af.

Veestapel naar omlaag, prijs omhoog

“Met onze actie willen we duidelijk maken dat ze moeten stoppen met voedsel binnen te brengen dat een lagere kwaliteit heeft en onder andere milieuregels werd geproduceerd”, zegt Wim, een landbouwer uit Halle die mee actie voert in Ninove.

“De uitstootnormen voor ons zijn veel zwaarder dan buiten de Europese Unie, waardoor de regels voor ons veel strenger zijn. Wij kunnen niet produceren aan de prijzen van boeren ergens anders. We willen wel minder vee houden, maar dan moet de prijs voor ons product omhoog en dat is voorlopig niet het geval. We worden gedrongen om aan massaproductie te doen, maar qua uitstoot kan dat niet.”

Donderdag staat er een Europese top gepland over de kwestie. “Wij zijn van plan om zeker tot dan door te gaan. We zien dan wat het resultaat van de top is en of we verder actie voeren.”