Nieuws Ninove

Reservelijst vaccinatie 65-plussers

De stad roep haar 65-plussers op om zich in te schrijven op de reservelijst voor het coronavaccin. Zo wil men vermijden dat er vaccins verloren gaan wanneer iemand niet komt opdagen voor zijn prik.

Ninove telt zo’n 8.000 mensen ouder dan 65. Tegen eind april hebben zij normaal gezien allen de kans gekregen om zich te laten vaccineren. Soms komen er op het laatste moment plaatsen vrij. Om die prikjes niet verloren te laten gaan, legt de stad een reservelijst aan. Wie ouder is dan 65 en binnen de 30 minuten in het vaccinatiecentrum kan zijn nadat hij/zij opgebeld is, mag zich op de lijst zetten. Inschrijven gebeurt via het digitaal document, ook te vinden op www.ninove.be/coronavaccinatie.

Geen spuitjes weggooien

Iedereen krijgt de kans om zich te laten vaccineren. De oudste bewoners hebben nu al een prikje gekregen. Eind april zal dat het geval zijn voor alle 65-plussers. De reservelijst is dus geen snelle manier om voor te steken. De lijst zorgt er wel voor dat er geen kostbare spuiten moeten weggegooid worden. Enkel wie deel uitmaakt van de prioritaire doelgroep die op dat moment gevaccineerd wordt (dus nu de 65-plussers), kan zich op de lijst plaatsen. De oudste mensen die op de reservelijst staan, zullen eerst opgeroepen worden.

Reservelijst in de praktijk

  1. Men krijgt een uitnodigingsbrief met een voorstel van datum en uur.
  2. Bevestigen dat men komt is niet verplicht, maar toch aan te raden (om zo beter te kunnen plannen). Dat doet men bij voorkeur digitaal (via de link in de brief) of via het callcenter (gratis op het nummer 0800 20 507). Past de voorgestelde datum echt niet, dan kan men een ander moment kiezen (voor zover beschikbaar).
  3. Men komt op het afgesproken tijdstip naar het vaccinatiecentrum.
  4. Komt iemand niet langs, dan is er een vaccin te veel en wordt de oudste persoon in de reservelijst opgebeld. Wie niet langskomt, krijgt trouwens pas een nieuwe kans om zich te laten vaccineren als iedereen aan de beurt is geweest.
  5. Kan de reservepersoon binnen 30 minuten ter plaatse zijn, dan wordt hij/zij gevaccineerd.

Hulp bij de vaccinatiebrief

Oudere bewoners kunnen misschien wel wat hulp gebruiken. De stad vraagt daarom om bij oudere personen (en momenteel zeker de groep die geboren is voor oktober 1934) even te checken of zij de uitnodigingsbrief kregen, en hen eventueel te helpen bij de digitale bevestiging. Kreeg men de brief nog niet, dan kan men gratis bellen naar de  helpdesk op het nummer 0800 20 507. Daar kan met trouwens nog andere info krijgen. Kan de oudere persoon bv. niet makkelijk zelf naar het vaccinatiecentrum komen, dan kunnen de medewerkers meegeven welke mogelijkheden er zijn om toch naar het centrum te kunnen komen. Zij helpen ook bij de digitale bevestiging indien dat niet blijkt te lukken.