Herbeluister

Ninove, vroeger en nu

In oktober 2021 verscheen “Ninove Vroeger & Nu”, een fotokijkboek waarbij je als toeschouwer voortdurend heen en weer wordt geslingerd tussen heden en verleden. Met camera en statief in de hand laat auteur Jacques De Kegel zien hoe zijn stad permanent in verandering is. 

Toen corona twee jaar geleden ons land binnensloop, had Ninovieter Jacques De Kegel plots tijd voor een project dat al lang bovenaan zijn to-do lijstje stond. In de jaren 70 was het boekje ‘Ninove in oude prentkaarten’ razend populair. Veel steden hadden daar hun eigen versie van. Toch ontbrak er iets aan die boekjes volgens De Kegel: ze reflecteerden naar het verleden, maar waren geen tijdsdocument. Daar wilde hij iets aan doen.

De Kegel ontving een gigantische collectie oude prentkaarten van verzamelaar Hans Scheerlinck. “Hij haalde vijf kisten met zeven classeurs boven, goed voor 3 à 4.000 foto’s”, vertelt De Kegel. Er was dus zeker geen tekort aan materiaal voor de nodige research. 

Hiermee kon zijn ultieme zoektocht naar “het beeld van vandaag” beginnen. De Kegel is een geboren en getogen Ninovieter, maar in de loop van zijn project kwam hij toch enkele keren voor een verrassing te staan. “Ik heb plekken bezocht waarvan ik absoluut niets meer herkende in de foto van toen”, zegt hij. Maar gezien hij de stad met eigen ogen zag evolueren, lukte het hem wel om de meeste foto’s te reconstrueren. Soms moest een foto al eens bewerkt worden, maar dat viel uiteindelijk nog mee. “We hebben nu moderne middelen zoals Lightroom en Photoshop, maar die fotografen van een eeuw geleden hadden toen al perfect begrepen wat perspectiefcorrectie was”, legt De Kegel uit. Toch haalde een aantal foto’s het boek niet. Door de ontwikkelingen die de stad heeft meegemaakt, was het voor De Kegel meer dan eens onmogelijk om op identiek dezelfde locatie te staan. 

Ninovieters die een kijkje nemen in ‘Ninove Vroeger & Nu’ belanden al eens in een nostalgische bui. De Kegel vindt niet dat we mogen blijven vastankeren in het verleden. “Een stad moet leven en zich blijven aanpassen. De noden en behoeften van de mensen veranderen ook voortdurend.” Bovendien is de groeiende aandacht voor ons milieu in sommige fotoparen duidelijk te zien. “Bepaalde zaken in het verleden gaan nostalgie oproepen, andere helemaal niet.” 

De Kegel zou het geen probleem vinden als iemand binnen vijftig jaar zijn initiatief overneemt en een tweede versie van het boek uitbrengt. “Waarom niet?”

‘Ninove Vroeger & Nu’ is verkrijgbaar in :

  • Toeristische Dienst Ninove, Hospitaalkapel, Burchtstraat 44, Ninove
  • Standaard Boekhandel, Centrumlaan 38, Ninove

Herbeluister hieronder het interview: