Nieuws Ninove

Nauwere samenwerking tussen politie en zorgsector bij verdwijningen van mensen met dementie

De zorgsector en politie Ninove ondertekenden een protocol voor nauwere samenwerking bij verdwijningen van mensen met dementie. De kans op het terugvinden van een vermiste persoon is aanzienlijk hoger wanneer de politie snel kan ingrijpen.

Maar liefst een op de vijf mensen krijgt dementie. Hou ouder je wordt, hoe groter de kans dat de ziekte zich ontwikkelt. Als gevolg van de vergrijzing zal het aantal mensen met dementie tegen 2070 verdubbeld zijn. “Mensen met dementie hebben meer dan anderen last van dwalend gedrag en worden vaker opgegeven als ‘onrustwekkend verdwenen’. Een snelle reactie van de politiediensten verhoogt de kans op het gezond en wel terugvinden van de vermiste persoon. Daarom zullen de politie en de zorgsector nog nauwer gaan samenwerken bij de verdwijning van een persoon met dementie”, aldus schepen voor ouderenbeleid Veerle Cosyns.

Protocol

Op 1 januari 2022 ondertekenden de Ninoofse zorginstellingen (Schoonderhage vzw, wzc Klateringen, wzc Wilgendries en wzc Domein Kastelmolen) en politiezone Ninove een samenwerkingsprotocol. De zorgsector verbindt zich er onder andere toe om een fiche met basisgegevens op te maken voor elke bewoner/patiënt. Die moeten ze beschikbaar stellen bij een verdwijning, zodat dan enkel nog de gegevens inzake de verdwijning zelf moeten worden aangevuld. Er werd ook een ‘stappenplan procedure verdwijning’ opgemaakt.

Dementievriendelijke stad

Het protocol kadert binnen de doelstelling van Ninove om uit te groeien tot een dementievriendelijke stad. Dit wil de stad bereiken aan de hand van verschillende activiteiten, diensten en sensibiliseringscampagnes. Een van die acties is het vermissingsproject. Dit project werd uitgewerkt onder begeleiding van expertisecentrum Mee-Ander.