Nieuws Ninove

KRASJ-6 presenteert ‘(on)mogelijke ontmoetingen’ in Ninove

Op 3 september start in Ninove de zesde editie van KRASJ, de biënnale actuele kunst. Curator Ante Timmermans nodigt 14 beeldende kunstenaars uit. Gedurende vijf weekends geven ze invulling aan het thema ‘de (on)mogelijke ontmoeting.

Na vijf edities staat KRASJ duidelijk op de kaart als toonaangevend evenement op het vlak van beeldende kunsten. Ook deze keer verrast KRASJ met nieuw werk van kunstenaars op een aantal bijzondere locaties in het centrum van Ninove, zoals het leegstaande kloostergebouw van de Zusters der HH Harten in de Burchtstraat en een deel van de kantfabriek Moeremans op de Burchtdam.

Kunstenaar en Ninovieter Ante Timmermans, die over heel de wereld exposeerde en intussen een vaste stek in Gent heeft, koos als curator voor het thema ‘De (on)mogelijke ontmoeting’. Al zou hij zichzelf geen curator noemen. 

“Ik zou mijn rol eerder omschrijven als een gastheer die andere kunstenaars uitnodigt voor een goed gesprek.”, zegt hij. “Als uitgangspunt heb ik gekozen voor de onmogelijkheid van de kunst. Kunst gaat immers over het onnoembare en woorden schieten steeds tekort. Je zoekt naar de essentie maar je botst steeds weer op de grenzen van de taal. Dit is een thema waar ik de laatste tijd zelf erg mee bezig ben. Mensen verwachten immers heel wat antwoorden van kunst. Kunst moet nog te vaak antwoorden bieden op grote vraagstukken in de samenleving. De zesde editie KRASJ6 doet onmiskenbaar denken aan ‘krasjes’, en dat is ook wat kunst doet. Het maakt krassen op de ziel, indrukken. Maar het is steeds de confrontatie van het perspectief van de toeschouwer met het kunstwerk die bepaalt welke krassen en indrukken er achterblijven.”

Voor KRASJ-6 nodigde Ante Timmermans veertien beeldende kunstenaars uit. “Het gaat om veertien kunstenaars die op een gelijkaardige manier bezig zijn met hun kunst als ik”, aldus Timmermans. “Het zijn stuk voor stuk mensen die me bezighouden. Sommigen volg ik al meer dan twintig jaar en nog steeds heb ik niet alles begrepen van hun werk. Ik vermoed dat veel toeschouwers hetzelfde gevoel zullen hebben, en dat mag! Ook de kunstenaar begrijpt het soms niet, maar ze laten je wel stilstaan en nadenken. Dat is precies wat kunst moet doen.” De namen van de veertien kunstenaars vind je terug op de Facebookpagina van Krasj.   

Schepen voor cultuur Henri Evenepoel kijkt uit naar deze editie: “Waar Krasj normaal gezien om de twee jaar doorgaat, vindt deze zesde editie amper 17 maanden na de vorige plaats. Hiermee nemen we de draad op om het tentoonstellingsparcours Actuele Kunst opnieuw in de maand september te laten doorgaan. Het wordt zoals steeds uitkijken naar de werken die de kunstenaars ons zullen presenteren!”

Praktisch

  • KRASJ-6: Curator Ante Timmermans. Werk van Hilde Borgermans, Claude Cattelain, Wannes Lecompte, Angyvir Padilla, Charl van Ark, Leen Van Tichelen, Veerle Beckers, Johan De Wilde, Libasse Ka, Julie Poisquet, Nienke Baeckelandt, Maurice Blaussyld, Lisette De Greeuw en Sybren Vanoverberghe

  • Openingsdagen/uren: elke zaterdag en zondag van 3 september tot en met 2 oktober van 14 uur tot 18 uur

  • Locaties: Klooster HH Harten (Burchtstraat 47-49, startlocatie), Kantfabriek Moeremans (Burchtdam 2), Oude maalderij Prové (Denderkaai 44), oud stadhuis (Oudstrijdersplein 6), Koepoort (Koepoortstraat z/n) en Liberale Kring (Dreefstraat 16)

  • Alle info: www.ninove.be/krasj

    Extra’s:

    • 3 september: optredens Claude Cattelain (16 uur) en Angyvir Padilla (18 uur)

    • 18 september (15 uur): concert Razen (Brecht Ameel, snaren; Kim Delcour, blokfluiten, doedelzak, rietinstrumenten; Jean-Philippe Poncin, klarinetten; Berlinde Deman, bastuba en serpoent

    • 22 september (19 uur): nocturne; met bezoek aan KRASJ onder leiding van Ante Timmermans en Frank Maes, ‘artist meets & talks’ en concert Teun Verbruggen & Hans Beckers; gratis, maar inschrijven via cultuur@ninove.be

    • 2 oktober: finissageconcerten: 14.30 uur: Niels Van Heertum (solo eufonium); 15.15 uur: Poor Isa (Ruben Machtelinckx en Frederik Leroux; banjo’s en percussie)