Nieuws Ninove

Kinderfietsen gezocht voor fietsproject

Na het succes van het fietsproject voor volwassenen dat Het Sociaal Huis, de sportdienst, Teledienst en het Armoede Netwerk Ninove (ANN, een vertakking van het Regionaal WelzijnsOverleg) opstartten in 2020, willen de partners dit project graag uitbreiden naar kinderen. Ze gaan daarom op zoek naar kinderfietsen om te herstellen en kinderen te leren fietsen.

Doneer een kinderfiets

In Ninove zijn er nog steeds heel wat kinderen die geen fiets hebben of die op 12-jarige leeftijd nog niet kunnen fietsen. Om ook hen voldoende kansen te geven om te (leren) fietsen willen de partners, samen met de jeugddienst, kinderfietsen rijklaar maken zodat ze kunnen uitgeleend worden aan scholen en verenigingen wanneer zij een fietsactiviteit organiseren. Wie een (kinder-)fiets wil schenken aan dit project kan deze elke woensdag tussen 13 uur en 15 uur binnenbrengen bij Teledienst (Oude Kaai 13, Ninove).

De fietsen worden voor het eerst rijklaar gemaakt op woensdag 28 juli in wijk Groeneweg (Ninove), met de hulp van enkele vrijwillige fietsexperten. Die dag staat de buurtwerking Groeneweg immers in het teken van ‘Alles op wieltjes’.  Na de zomer zal het repair café bij Teledienst opnieuw opgestart worden zodat zoveel mogelijk (kinder)fietsen hersteld en opnieuw gebruikt kunnen worden.

Fietsproject volwassenen

Voor volwassenen hadden de partners al langer een fietsproject lopen. In 2020 gingen ze op zoek naar kwetsbare mensen die interesse hadden om deel te nemen aan repair cafés waar ze inbeslaggenomen fietsen konden leren herstellen. De herstelde fietsen werden de afgelopen maanden gebruikt voor fietslessen voor volwassenen, vanuit het standpunt dat leren fietsen de zelfredzaamheid verhoogt, goed is voor de gezondheid, tewerkstellingskansen bevordert en de leefbaarheid van onze stad verhoogt. De ontmoetingsmomenten leveren ook oefenkansen voor het Nederlands. Na het succes van de eerste editie wil men het repair café en fietslessen voor volwassenen verankeren. In onbruik geraakte (kapotte) fietsen mogen dan ook binnengebracht worden bij Teledienst, dat in het najaar opnieuw een repair café zal opstarten.