Sport

Karateclub Hiryu-Ninove blaast 25 kaarsjes uit

De Ninoofse karateclub Hiryu-Ninove bestaat 25 jaar. Om dat te vieren, organiseert de club op 21 oktober een jubileumfeest voor alle leden en oud-leden.

Het verhaal van Hiryu-Ninove begon in oktober 1998 toen ondernemende karateka’s het de moeite vonden om het karate in Ninove eens flink op te waarderen. Zo werd een club opgericht die karate onderwijst volgens de richtlijnen van de “Japan Karate Association”.

De club groeide gestaag en ook op provinciaal en nationaal niveau werd ze een begrip in het karatewereldje. Vandaag trainen er een honderdtal leden waaronder 18 actieve zwarte gordels. “De karatekunst streeft naar lichamelijke vaardigheden, maar ook naar mentale ontwikkeling”, zegt Frank Van de Mergel, clubverantwoordelijke en 5°DAN JKA. “Eerlijkheid, hoffelijkheid, nederigheid, moed en zelfcontrole zijn basisprincipes, waarden waar we zeer veel belang aan hechten.”

Clubfilosofie

De filosofie in de club is om iedereen karate aan te leren op zijn niveau ongeacht leeftijd (vanaf 6 jaar), geslacht en afkomst. “We vinden het belangrijk dat iedereen die aansluit bij onze club naargelang de persoonlijke mogelijkheden, karate in al zijn aspecten – recreatief of competitief – kan beoefenen,” vult Philip Decommere, voorzitter van de club, aan. Toch mag de club sinds kort ook pronken met een wereldkampioen. Stephane Duran nam in augustus deel in Canada aan de World Police and Firegames 2023 in de delegatie van de Brusselse brandweer en behaalde daar een gouden medaille in de discipline kumite. Daarnaast werden drie clubleden geselecteerd voor de Belgische kampioenschappen op 15 oktober 2023.

UitPAS

Omdat er mensen zijn voor wie het lidgeld een drempel betekent om aan te sluiten, heeft de club al jaren een samenwerkingsovereenkomst met het lokaal bestuur.  Zo hoeven leden met een UiTPAS aan kansentarief slechts een vierde van het inschrijvingsgeld te betalen. Zo hoopt Hiryu-Ninove dat iedereen de kans krijgt om de karatesport te ontdekken.

Alle informatie omtrent de club vind je hier.