Herbeluister

“Het Zusterhuis zoals het ooit is geweest”, een fotoboek van Jacques De Kegel

Eind 2021 kreeg Ninovieter Jacques De Kegel de kans om de leegstaande gebouwen van het ‘Zusterhuis’ in de Burchtstraat uitgebreid te verkennen en in beeld te brengen. De foto’s die hij toen nam, werden gebundeld in zijn recent uitgegeven fotoboek “Het Zusterhuis zoals het ooit is geweest”. Radio Ninove nodigde hem uit in de studio voor een interview over het project.

Na bijna twee eeuwen ruilden de zusters van de congregatie der HH. Harten in Ninove het klooster in het Zusterhuis in voor nieuwbouwappartementen vlakbij de Abdijkerk. Dat nieuws werd intussen ook al bijna drie jaar geleden bekendgemaakt. De verlaten gebouwen stonden klaar om afgebroken te worden, maar alsnog werd fotograaf Jacques De Kegel gecontacteerd door één van de zusters. Hij kreeg de vraag of hij een souvenir kon maken om de herinnering aan het Zusterhuis levend te houden. Samen met een lokale gids, en met camera- en statief in de hand begon De Kegel aan een fotografische speurtocht die meer dan een halve dag in beslag nam.

Het resultaat van die speurtocht is vandaag in boekvorm te koop in Standaard Boekhandel (Centrumlaan), de dienst Toerisme (Hospitaalkapel). Bovendien hebben de zusters ook aangeboden om het fotoboek te koop te zetten in Oase d’Abdij, het parochiezaaltje in de nieuwbouw in de kloosterweg.

Morgen kan je je kopie van “Het Zusterhuis zoals het ooit is geweest” tussen 14.00 uur en 16.00 uur laten signeren in Standaard Boekhandel. De Kegel heeft ook andere fotoboeken uitgebracht waaronder “Ninove Vroeger & Nu”.

Herbeluister hieronder het interview: