Nieuws Ninove

Geen Carnaval Ninove 2022

Carnaval Ninove 2022 gaat niet door. Dat werd beslist na overleg met de betrokken instanties. Het eerstvolgende carnaval zal plaatsvinden op 26 februari 2023.

“De nieuwe coronavariant maakte duidelijk dat een carnaval veilig en probleemloos organiseren hoogstwaarschijnlijk onmogelijk zou zijn”, klinkt het bij de stad.

Ninove nam daarom de beslissing om carnaval opnieuw te annuleren. Dat gebeurde na overleg met alle instanties en betrokken. Ook alle carnaval gerelateerde activiteiten in aanloop naar carnaval (zoals de prinsaanstelling, machtsoverdracht, kindercarnaval) gaan niet door.

Wachten was geen optie

“Dit is geen aangename beslissing. Carnaval is het mooiste evenement van het jaar”, zegt burgemeester Tania De Jonge. “Wachten tot eind januari om te beslissen zou onverantwoord zijn. Daarom hakten we nu de knoop door om te annuleren.”

Wachten tot eind januari zou onverantwoord zijn

Uit een recente bevraging bij de carnavalsgroepen bleek dat de meerderheid van de groepen voorstander was om carnaval te verplaatsen naar 2023. Een minderheid verkoos een volwaardig carnaval op een later tijdstip in 2022.

Zware (financiële) plak

“We beseffen dat dit een zware slag is voor de carnavalisten en de groepen”, zegt Schepen voor evenementen Marc Torrekens (Open VLD). “Twee jaar geen carnaval valt heel zwaar.

Twee jaar geen carnaval valt heel zwaar

We beseffen dat heel wat groepen zware kosten hebben. De vaste kosten en huur van loodsen loopt gewoon door.” Het schepencollege bekijkt of en hoe ze de carnavalsverenigingen kunnen ondersteunen.

Alternatief

De stad staat open voor alternatieve initiatieven zoals de miniatuurstoet van onze vrienden van ENKAAVEE vorig jaar. Binnenkort zit de stad samen met de bevoegde diensten en instanties om kijken wat haalbaar is. Ideeën voor een alternatief kan je mailen naar evenementen@ninove.be.