Nieuws Ninove

Forza Ninove wil sterrenregister voor stilgeboren kindjes in Ninove

Oppositiepartij Forza Ninove wil in Ninove een sterrenregister openen. Ouders die een kindje verliezen na minder dan 140 dagen zwangerschap kunnen dat dan aangeven bij de stad. Deze aangifte kan een belangrijke stap zijn bij de verwerking van het verlies.

In 2019 werd – op aangeven van Forza Ninove – een sterretjesweide ingericht op de stedelijke begraafplaats. Daar kunnen ouders afscheid kunnen nemen van een levenloos geboren kindje.

Fractieleider Guy D’haeseleer wil nu ook een sterrenregister openen, om baby’s te registreren die in een vroeg stadium van de zwangerschap sterven. “Op dit moment kunnen zij geen enkele erkenning aanvragen. Pas na 24 weken zwangerschap krijgen ouders een akte van overlijden, tussen 140 en 179 dagen zwangerschap kan een stilgeboren kind wettelijk worden aangegeven en krijgt het een voornaam”, klinkt het.

Hulp bij rouwproces

Juridisch zijn er geen gevolgen verbonden aan een sterrenregister. Het biedt wel steun aan de familie van doodgeboren kindjes tijdens het rouwproces. “Om het verlies van een kindje te kunnen verwerken kan een symbolische erkenning van het kindje een eerste stap zijn. Het is niet omdat een baby nog niet oud genoeg is volgens de wettelijke termijnen, dat het niet bestaat voor ouders en families en zij geen verdriet hebben”, laat de partij weten.

De partij zal het voorstel indienen op de volgende gemeenteraad.