Nieuws Ninove

Fanfare ‘Ninof kzien a geiren’ blaast hoop en geluk op autovrije zondag

Tijdens autovrije zondag steekt de ludieke fanfare ‘Ninof kzien a geiren’ een symbolisch ‘hart onder de riem’ van de Ninovieters na de zware corona- en huidige crisistijden. Deze tijdelijke fanfare is een nieuwe realisatie uit het participatieproject ‘100 x 100 en je telt mee’ van de stad Ninove.

Kracht en muziek, een droom uit het naaiatelier

Lutgard De Smet en Sofie De Saedeleer broedden in de eerste corona-lockdown al op hun idee tijdens hun vrijwilligerswerk in het naaiatelier voor mondmaskers. Ze waagden hun kans in het participatieproject ‘100 x 100 en je telt mee’ en kregen voldoende stemmen om het idee door de stad te laten onderzoeken op haalbaarheid. Het voorstel voldeed aan alle voorwaarden, was budgettair haalbaar én zorgt ook voor solidariteit. Het kreeg dan ook een go. “De kracht die wij in coronatijden en economische crisissen uit muziek halen, willen we overbrengen op de inwoners van Ninove. We denken dat dit een initiatief is dat ons als Ninovieters zal samenbrengen en verenigen op een simpele, maar vrolijke manier”, aldus Lutgard en Sofie. “Daarom bedachten we ook deze sprekende naam voor onze fanfare van 1 dag: Ninof ‘k zien a geiren.”

Samenwerking tussen stad, inwoners en lokale fanfares

Een samenwerking tussen de stad, de Academie voor Muziek en Dans, inwoners, lokale fanfares en muzikanten zorgt ervoor dat ‘Ninof ‘kzien a geiren’ op 18 september de stad onderdompelt in muziek, dans en vreugde. “Ik ben iedereen die betrokken is bij het project dankbaar”, zegt schepen Henri Evenepoel, bevoegd voor participatie. “Ik vind het schitterend dat een zoveelste voorstel van dit participatieproject kan afgevinkt worden. Ik ben ook fier dat dit idee uitgaat van twee stadsmedewerkers uit onze muziekacademie die hiermee blijk geven van een groter engagement dan enkel hun dagtaak op de academie. Ook ervaar ik bij de harmonieën de goesting om samen voor een feestelijke en muzikale ambiance te zorgen op deze drukke autoloze zondag. Dikke pluim aan allen!”

Parcours

De muzikale invulling is rond, maar iedereen is welkom om er op de dag zelf een vrolijke boel van te maken. Je kan zelf meelopen of de fanfare aanmoedigen langsheen het parcours.

De optocht start om 13.30 uur aan wzc Klateringen. Na een half uurtje optreden, gaat de tocht verder via de Centrumlaan tot aan de Kaardeloodstraat en de Beversteeg (nieuwe doorsteek) waar de fanfare even halthoudt. Via de Beversteeg gaat het naar de Beverstraat en via het Oudstrijdersplein en de Langemuntstraat tot op de Graanmarkt. De fanfare loopt tot het Twijnstersplein en keert terug om via de Marktstraat en de Burchtstraat te eindigen aan het toeristisch kantoor.