Nieuws Ninove

Erfgoedcel Denderland gaat met herinneringskoffers langs bij WZC Klateringen

Naar aanleiding van de Week van de Zorg introduceert Erfgoedcel Denderland zes herinneringskoffers die gebruikt kunnen worden in woonzorgcentra. Op donderdag 14 maart slaat de erfgoedcel deze koffers vol nostalgie open bij de bewoners van WZC Klateringen in Ninove. De erfgoedcel doet ook een oproep naar vrijwilligers.

Iedereen heeft herinneringen aan vroeger, en die herinneringen verzamelde Erfgoedcel Denderland in een koffer. Door mensen te prikkelen met filmpjes, foto’s of voorwerpen uit hun jeugdjaren worden ze aangemoedigd om herinneringen op te halen en hun verhaal te vertellen. De inhoud van elke herinneringskoffer is zo samengesteld dat verschillende zintuigen geactiveerd worden. Er is materiaal om te lezen, te beluisteren en te voelen. De koffers werden samengesteld rond zes verschillende thema’s: de klas, huishouden en zorg, vrije tijd, de keuken, geloof en feest.

Niet enkel voor therapeuten

De koffers willen een inspiratiebron zijn voor al wie met ouderen in gesprek gaat. Niet enkel animatoren of verzorgers in woonzorgcentra, maar ook mantelzorgers worden aangemoedigd om deze koffers te gebruiken. Ook binnen seniorenverenigingen kunnen de koffers een aanleiding zijn voor een namiddag vertelplezier, en zelfs op lagere scholen kan het een handig hulpmiddel zijn om in gesprek te gaan met ouderen.

“De herinneringskoffers zijn op een toffe wijze samengesteld”, vertelt Henri Evenepoel, schepen bevoegd voor erfgoed. “Ik ben er zeker van dat ze de nostalgie naar boven halen en zullen leiden tot boeiende gesprekken. En wie weet zullen ze ook contact tussen generaties stimuleren, wanneer kleinkinderen er mee aan de slag gaan op school.”

Zoektocht naar vrijwilligers

Om de stap voor de woonzorgcentra om de herinneringskoffers te ontlenen kleiner te maken, doet Erfgoedcel Denderland ook een oproep naar vrijwilligers. Wie zich geroepen voelt om met de herinneringskoffers naar woonzorgcentra uit de regio te trekken, kan zich aanmelden via erfgoedceldenderland.be.