Nieuws Ninove

CC De Plomblom opent seizoen op 17 september met ‘autovrije’ voorstelling

CC De Plomblom start het nieuwe seizoen op 17 september met de voorstelling ‘Afscheid van een auto’ van Het Nieuwstedelijk. Enkele dagen later opent in het Ninoofse cultuurcentrum een tijdelijk ‘Café Cultuur’.

Vooravond autovrije zondag

‘Afscheid van een auto’ is een verhaal van afscheid. Van autobezit in het algemeen en van één geliefde auto in het bijzonder. In 1982 reisden romancier Julio Cortazar en fotografe Carol Dunlop van Parijs naar Marseille. Via de Autoroute du Soleil, aan boord van hun Volkswagenbusje. Ze deden er een volle maand over, omdat ze op elke snelwegparking een stop maakten en op elke tweede parking de nacht doorbrachten. Deze absurd-poëtische reis resulteerde in de roman ‘De Autonauten van de Kosmosnelweg’. In 2020 deed theater- en audiomaker Adriaan Van Aken (Het Nieuwstedelijk) deze reis over. Volgens hetzelfde reglement, maar in zijn eentje, aan boord van zijn gezinswagen. Doel: na 30 dagen en 60 stops Marseille bereiken en daar zijn wagen van de hand doen. Om vervolgens een autoloos bestaan aan te vatten.

‘Afscheid van een auto’ speelt op zaterdag 17 september om 20u00. Een perfecte voorstelling aan de vooravond van autovrije zondag.

Café Cultuur

Op 21 september opent in CC De Plomblom voor het tweede jaar op rij een ‘Café Cultuur’. Het cultuurcentrum schuift de zetels aan de kant en tovert de schouwburgzaal om tot een café. Met echte pinten op tafel en artiesten van velerlei pluimen op het podium. Met cultuur die vertrouwde muurtjes sloopt en achter verse deuren piept. Met een focus op lokaal talent. ‘Café Culture’ zet de toon van het verse seizoen en serveert gulzige happen van het vele lekkers dat CC De Plomblom de komende maanden presenteert.

De eer om af te trappen is op woensdag 21 september om 20u00 aan pianist, musicoloog en filosoof Waldo Geuns. Het vertelconcert ‘De geboren entertainer’ neemt ons mee naar de wereld van George Gerswhin. Naast ‘Rhapsody in Blue’ en nummers zoals ‘Summertime’ of ‘I got Rhythm’ speelt Waldo Geuns ook pianowerken van Antonín Dvořák, Maurice Ravel, Igor Stravinsky en Nikolai Kapoestin.

Andere gasten in ‘Café Cultuur’ zijn onder andere Alice Mae, Outer, Avenue Louise, Belgium Low Brass Quartet, The Chachas, Ivo Van Strijtem & Head full of flames, Belgiums least wanted (comedycup), Jonas De Bruyn, Meta Ensemble, Katrien Verfaillie en Boshaard.

Tickets via www.ccdeplomblom.org.