Nieuws Ninove

Bibliotheek Ninove krijgt groen licht voor renovatie

Het duurde langer dan verwacht, maar de bibliotheek van Ninove wordt dan toch gerenoveerd. De renovatie past binnen het meerjarenbeleidsplan van het huidige stadsbestuur. Als gevolg van de renovatiewerken zal de bibliotheek tijdelijk verhuizen naar buurthuis Berdam.

De Ninoofse bibliotheek bevindt zich in de voormalige lampenfabriek Sigtay en zal binnenkort een grondige renovatie ondergaan. Na bijna 30 jaar dienst vertoont het gebouw tekenen van slijtage, vooral de nutsvoorzieningen verdienen een update.

Hedendaags en circulair

“De renovatie zal gericht zijn op het up-to-date brengen van de bibliotheek en het toepassen van een hedendaagse uitstraling van het gebouw”, aldus bevoegde schepen Henri Evenepoel. “Circulair bouwen en het hergebruiken van materialen zijn hierbij belangrijk. Het gebouw zal worden voorzien van nieuwe gevelbekleding en een herinrichting van de binnenruimtes – met verplaatsbare wanden – met behoud van de basisstructuur van beton en verdiepingsvloeren.”

Door de binnenkant van het gebouw zo aanpasbaar mogelijk te maken, kan de nieuwe bibliotheek in de toekomst meegroeien met de veranderende noden. Het gebouw, waarin naast de bibliotheek ook CC De Plomblom huist, wordt volgens de schepen aan de voorzijde en zuidzijde voorzien van een gevelbekleding in lamellen, die zowel een esthetische als zonwerende functie heeft. Er komt ook een nieuwe inkom in het verlengde van de toegangsweg vanaf de Graanmarkt, en een gemeenschappelijke balie voor de bib en het cultuurcentrum.

Gunning in percelen

De gemeenteraad heeft intercommunale Solva aangesteld als bouwheer voor het project. Evenepoel hoopt dat de werken nog in de lente van start kunnen gaan. Hoewel de gunning van de verbouwing langer duurde dan verwacht vanwege hoge offerteprijzen, kon het college uiteindelijk het volledige dossier gunnen op 1 februari 2024. Een planning voor de renovatiewerkzaamheden zal binnenkort worden opgesteld. De eerste concrete stap zal de tijdelijke verhuizing van de bibliotheek naar buurthuis Berdam zijn.