Herbeluister

Zonder pleeggezin geen assistentiehond

Vrienden der Blinden is een opleidingscentrum voor blindengeleidehonden uit Koksijde. Jos, ex-pleegouder en vrijwilliger, sprak bij Ronny honderduit over het belang van zo’n honden.

Om als assistentiehond in aanmerking te komen, moet een hond een traject afleggen. “Als pup komt de hond in een pleeggezin terecht. Nadien gaan ze naar school voor een opleiding die 8 maanden duurt”, vertelt ze bij Ronny.

“Uiteindelijk volgt dan een stage met het toekomstige baasje. Daarna begeleidt een instructeur het baasje en de hond in hun vertrouwde leefomgeving en krijgt de hond een 15-tal trajecten aangeleerd.”

Beluister hieronder het volledige interview:

Pleeggezin

Het pleeggezin is een heel belangrijke schakel in het gehele opleidingsproces. Jos verwoordt het als: “zonder pleeggezin geen assistentiehond.” Zo’n assistentiehond kost trouwens een fortuin. De opleiding wordt betaald met geld van giften, sponsoring en het inzamelen van plastieken dopjes.

Wil je ook pleegouder worden, ga dan snel kijken op www.vriendenvoorblinden.be. Een lijst van inzamelpunten voor plastieken dopjes in Ninove kan je per email aanvragen via vancleemputteingrid@hotmail.com.