Denderwindeke Nieuws

Wereld Zwerfdierendag: “Als het niet klikt, breng je dier dan terug”

Zondag was het niet alleen Pasen, maar ook Wereld Zwerfdierendag. Romanie belde in ‘Buurland’ met Martine, eigenaar van het Dierenasiel in Ninove.

“Als je een zwerfdier vindt, moet je de politie en een asiel in de buurt bellen”, zegt Martine. “Wat er met het dier gebeurt, hangt af van het soort dier. Bij echt zwerfkatten die mensenschuw zijn, gebruiken we een vangkooi. Als ze gevangen zijn, worden ze gesteriliseerd of gecastreerd en gevaccineerd. Daarna zetten we de dieren terug uit op de plek waar ze gevangen werden.”

Het kittenseizoen komt eraan.

“Gisteren hebben we een hond van tien jaar oud binnen gekregen. Dan gaan we op zoek naar de eigenaar. En anders zoeken we een nieuw (adoptie)gezin voor het dier.” Momenteel valt het aantal dieren in het dierenasiel van Ninove goed mee. “We kunnen op dit moment vijftien honden en vijftig à honderd katten opvangen. Maar het kittenseizoen komt eraan. Er lopen veel drachtige katten rond en eens ze bevallen, komen er heel wat kittens binnen bij ons.”

Procedure

Door corona is de procedure om een dier te adopteren een beetje veranderd. “We vragen om een e-mail te sturen dat je interesse hebt om een dier te adopteren. De mogelijke kandidaat krijgt dan een vragenlijst. Aan de hand van die vragenlijst bekijken we of er een hond of kat in aanmerking komt. Daarna kunnen we pas een afspraak maken om langs te komen en kennis te maken met het dier. In het contract staat dat ze het dier verplicht moeten terugbrengen als het niet lukt. Pas bij je thuis leer je het dier echt kennen en weet je of het klikt of niet.”