Nederhasselt Nieuws

Uitwisselingskamp Deszk-Ninove was een succes: “Zeker voor herhaling vatbaar”

Van 3 tot en met 10 juli beleefden een tiental Hongaarse jongeren uit de verbroederde gemeente Deszk een bijzonder avontuur in België. Ze logeerden samen met verschillende jonge Ninovieters in B&B De Paellepelhoeve in Nederhasselt. Het werd een drukke week vol leuke activiteiten, bezoekjes aan Belgische steden en nieuwe vriendschappen.

Er bestaat al bijna 20 jaar een cultureel samenwerkingsakkoord tussen Ninove en de Hongaarse zustergemeente Deszk. Om dat te eren, worden inwoners van Deszk om de twee jaar uitgenodigd om kennis te maken met de plaatselijke cultuur en manier van leven in Ninove. Omdat het samenwerkingsverband binnenkort al twee decennia lang een feit is, leek het voor de stad een ideaal moment om een uitwisselingskamp te organiseren met de jonge mensen uit Deszk.

Drukke zevendaagse 

Jongeren uit Ninove konden zich kandidaat stellen voor deze internationale week. Een mondje Engels kunnen spreken en zin hebben voor avontuur was alles wat ze nodig hadden. Sport, cultuur, creativiteit en ontmoeting vormden de kernwaarden van een gevarieerd programma. Zo werden er teambuildingsactiviteiten georganiseerd in Aalst en konden de jongeren zich verfrissen in het WoWpark in De Gavers in Geraardsbergen.

In het federaal parlement in Brussel werden de jongeren ontvangen en rondgeleid door burgemeester Tania De Jonge (Open VLD). Ook Gent, Brugge en de Belgische kust werden bezocht.
Bovendien hebben de jongeren elke dag gratis lekker gegeten.

Beluister hieronder het interview met begeleider Phaedra Stevens:

 

Laatste dag

Afsluiten deden de jongeren in Ninove zelf. Na een afscheidsmoment waarbij tekstjes voor elkaar werden geschreven, trok de groep naar het stadspark om er een paar rondjes kubb te spelen. Tijdens en na de activiteit praatte Radio Ninove met enkele jongeren over hun internationale ervaring. Beluister hieronder de Engelstalige interviews:

 

In de late namiddag trok de groep samen met hun begeleiders naar Alpaca Mundo in Denderwindeke. Deze alpacaboerderij organiseert al drie jaar wandelingen met alpaca’s. Eerst haalden de jongeren hun innerlijke herdershond naar boven om de alpaca’s de juiste richting in te sturen en achteraan te verzamelen. Na de beknopte, praktische uitleg van eigenaar Fred Sempels en het nemen van enkele leuke foto’s met de dieren kon de wandeling van ongeveer 40 minuten beginnen. De alpaca’s gedroegen zich (meestal) flink en de jongeren konden er goed mee overweg.

Tijdens de wandeling had Radio Ninove nog een interview met begeleider Joachim over hoe ze struikelblokken aanpakken en de verschillen tussen Hongaren en Belgen:

 

‘s Avonds fietste de bende nog naar Madelon en werd er samen gegeten als slotactiviteit.