Lieferinge Nieuws

Stad Ninove steunt ‘landschapsteken’ in Lieferinge met subsidie

De stad heeft beslist om – na positief advies van de cultuurraad – het project van vzw De Kassei om een kunstwerk te plaatsen in Lieferinge op de site waar ooit de ‘Beddenpisserskapel’ stond te steunen. Ze kent een investeringssubsidie van 15.000 euro toe.

De ‘Beddepisserskapel’, die in de jaren zeventig verdween, was eeuwenlang een herkenningspunt op de T-splitsing van de Brusselseheerweg, die van Geraardsbergen naar Brussel liep, met de holle weg die naar het dorpscentrum leidt. Ze was niet alleen een bid- en bezinningsplek, maar stond ook bekend als bedevaartsoord tegen bedplassen. Vzw De Kassei stelde voor om dat driehoekig stukje openbare grond nieuw leven in te blazen met een kunstwerk ter herinnering aan de verdwenen kapel.

Eerder werd al een omgevingsvergunning afgeleverd om dit landschapsteken te realiseren. Nu heeft de stad beslist om dit project ook financieel te ondersteunen met een investeringssubsidie van 15.000 euro. De historische en erfgoedkundige referenties van het landschapsteken, het feit dat het een extra troef voor het (wandel)toerisme in onze stad kan zijn en de ambitie om van de realisatie van het landschapsteken een dorpsproject te maken, waren doorslaggevend in het positieve advies van de cultuurraad.

Het ontwerp van Sam Dendooven uit Aspelare is een kapelvormige constructie in cortenstaal (4,5m hoog, 4m diep en 3,5m breed) die wordt verankerd in een betonnen sokkel. De tafel en de banken vormen een mobiel geheel. In de winter staat de tafel onder de overkapping, in de zomer erbuiten.

“Lieferinge is de kleinste gemeente van Ninove, maar kent een heel sterk dorpsleven mede dankzij vzw De Kassei”, vertelt schepen Henri Evenepoel. “Wij steunen als stadsbestuur dan ook graag dit initiatief. Deze kapel, op een idyllische plek in het open veld, zal niet alleen bijdragen aan de samenhorigheid van de dorpsbewoners, maar zal ook een bijkomende toeristische troef zijn voor de bezoekers én de wandelaars die hier de rust komen opzoeken.”