Nieuws Ninove

Stad Ninove wordt beloond om ’10 mondiale uitdagingen’ aan te gaan

De provincie Oost-Vlaanderen organiseerde voor de tweede keer op rij de campagne ’10 mondiale uitdagingen’. Een van de laureaten is Ninove met NinoMundo, het jaarlijkse multicultureel feest dat nu een fairtrademarkt is.

Acht Oost-Vlaamse steden en gemeenten gingen de 10 mondiale uitdagingen aan. Tot de uitdagingen behoort onder meer:

  • organiseer een mondiale week met zelfgekozen thema;
  • organiseer een faire markt;
  • zorg voor een vaste rubriek rond het thema in het gemeenteblad;
  • organiseer een activiteit rond wereldburgerschap in de bibliotheek.

“Met de campagne willen we het lokaal mondiaal beleid van de lokale besturen naar een hoger niveau stuwen en in de kijker zetten”, vertelt Gedeputeerde Leentje Grillaert (CD&V), bevoegd voor mondiaal beleid. “In totaal hebben ondertussen 23 Oost-Vlaamse steden en gemeenten de uitdagingen op een creatieve manier volbracht.”

Bij de acht laureaten die in 2022 hun opdrachten tot een goed einde brachten, bevindt zich ook Ninove. De stad kreeg een jaar tijd om de 10 uitdagingen tot een goed einde te brengen. In Ninove stonden fair trade, korte keten en duurzame consumptie in de kijker tijdens het jaarlijkse multicultureel feest en fairtrademarkt NinoMundo. NinoMundo verhuisde voor het eerst naar ‘de Donderdagen’, en bereikte zo een nog breder publiek dat kon proeven van de kookkunsten van de verschillende Ninoofse gemeenschappen, en meer te weten kon komen over duurzaamheid, fair trade, korte keten en SDG’s (Sustainable Development Goals). Voor de Week van de Fair Trade werd in Ninove een breed programma uitgewerkt met o.a. film, themastanden in de bib en een digitale vertelkiosk. In december werden de 10 uitdagingen afgesloten met faire sint chocolade voor het stadspersoneel.

De gelauwerde gemeenten ontvangen een korting van 1.000 euro op trajecten aangeboden in het kader van het Omgevingscontract met de provincie Oost-Vlaanderen. Daar kunnen gemeenten intekenen op een breed aanbod van diensten en projecten in het kader van milieu, omgeving, klimaat, natuur, mobiliteit, landbouw, economie, etc.