Nieuws Ninove

Ontdek hier alles over Carnaval Ninove 2023!

In zaal Cloë werden vandaag de plannen voor Carnaval Ninove 2023 bekendgemaakt.

Ontdek hieronder alles wat je moet weten.

Afscheidsbal Prins Vitsken

Prins Vitsken neemt afscheid van z’n titel op zaterdag 28 januari 2023. Hij doet dat samen met ENKAAVEE op een locatie die voorlopig nog geheim blijft. In de namiddag is er eerst een kinderfuif.

Prinsaanstelling

De prinsaanstelling zal doorgaan op zaterdag 11 februari 2023 in zaal Cloë. Het thema van de prinsaanstelling is “Schatten op zolder”. Op die manier moet niemand extra kosten maken om nieuw outfits te maken.

Affiche Carnaval Ninove 2023

De winnende affiche is, net zoals vorig jaar, die van Robin Scheerlinck en Sammy Van Der Straeten van VOT. Meer daarover lees je hier.

Kindercarnaval

Het kindercarnaval zal doorgaan op 25 februari. “We vinden het jammer dat de stoet samenvalt met de Omloop het Nieuwsblad”, klink het bij de Ridders in de Wortelorde. De stoet vertrekt om 13 uur stipt.

Nacht van de Karnavalist

Op zaterdag 19 november gaat de Nacht van de Karnavalist door in zaal Cloë.

Verkiezing prinsenpaar

Op zondag 12 februari is het tijd voor het Feest der Senioren, met de verkiezing van het prinsenpaar. De avond krijgt muzikaal bezoek van Dennie Christian.

Carnaval kent moeilijk (her)opstart

“Opstarten na corona is niet gemakkelijk”, zegt Pascal Carael, voorzitter van de Koninklijke Karnavalraad Ninove. “Het is moeilijk om de drive terug te vinden en veel mensen haken daardoor af. We gaan het niveau een beetje moeten terugschroeven. Ik hoop dat iedereen de gemaakte beloftes nakomt om van Carnaval Ninove 2023 een feest te maken.” De Karnavalraad stak ook een hand in eigen boezem. “We hebben een nieuw bestuur samengesteld en de statuten voor 2024 aangepast. Zo is er ook een nieuwe ondervoorzitter: Luc Simon.”

Wettelgazet

Na 3 jaar afwezigheid komt de Wettelgazet terug.

Wereldreis op 18/02 in The Mauritz

Het traditionele banket gaat niet meer meer door. In plaats daarvan gaat de Karnavalsraad een wereldreis maken op 18 februari 2023 in The Mauritz in Ninove. Ze vertrekken om 15 uur richting Spanje voor cava en tapas. Daarna vliegen ze door naar Mexico en de rest van de wereld, onder muzikale begeleiding van DJ Greg. Er is plaats voor 200 man. Kostprijs €120 all-in.

“Pas op met uitgaven”

De stedelijke feestcommissie roept op om voorzichtig en bedachtzaam te zijn met uitgaven. “Alles is door aan het worden.” Verder zijn ze blij met de vooruitzichten voor 2023. “De enige stoorzender is ENKAAVEE, als het ontvangst goed is op Radio Ninove”, lacht hij.

Prijzengeld 2022

“Vorig jaar was er niks gepland, maar toen kwam er ineens toch nog iets. Ik wil de carnavalisten, de stadsdiensten en ENKAAVEE bedanken voor het enthousiasme. De opkomst was gigantisch en we konden toch nog feesten”, zegt Schepen voor evenementen Marc Torrekens (Open VLD). Op de gemeenteraad van november zal de stad de uitbetaling van het prijzengeld goedkeuren voor 2022.

Raamtekeningen en karnavalswandeling

De ‘vitrineklasjers’ zullen opnieuw door de Ninoofse straten trekken om tekeningen aan te brengen. “De stadsdiensten gaan samenwerken met de kunstenaars en ENKAAVEE om er opnieuw iets mooi van te maken. Tijdens de krokusvakantie zal er een karnavalswandeling komen langs de raamtekeningen”, zegt Torrekens. Bekijk hier enkele raamtekeningen van vorig jaar.