Aspelare Nieuws Ninove

Ninove krijgt 3 nieuwe bossen

Ninove krijgt er binnenkort drie bossen bij. Dat maakte Natuurpunt bekend tijdens deze Week van het Bos.

Natuurpunt Ninove kon 41 hectare extra natuur verwerven tussen Aspelare en Sint-Antelinks. 33 hectare daarvan wordt nieuw bos wordt, opgedeeld in 3 bossen.

Coronaperiode

“Tijdens de coronapandemie herontdekten veel Ninovieters de mooi uithoekjes van onze gemeente”, zegt Natuurpunt-bestuurslid Erna Lauwaet. “Onder andere het Neigembos, De Diepe Straten en de Dendervallei zijn vaste waarden. We stelden vast dat er niet alleen een hoge nood, maar ook een nijpend tekort was. Het was in de gebieden soms over de koppen lopen.”

Drie delen

De bosuitbreiding bestaat uit drie aaneengesloten blokken van elk ongeveer 13,5 ha. “Elk blok heeft zijn eigen karakter”, zegt Natuurpunt-beheerteamlid Guy Cluydts. “Een eerste groot blok situeert zich in de Kabbeekvallei. Die is gelegen tussen de Cyriel Prieëlsstraat en de Waalhovestraat.” Dat stuk bos zal het gekende overstromingsprobleem oplossen en krijgt een sociale functie. “De buurtweg wordt hersteld en er komen speelheuvels.

Tegen de gemeentegrens met Sint-Antelinks ligt een tweede groot blok tussen de Beverstraat en de Waagstraat. Het blok grenst aan het geklasseerde landschap in de omgeving van Hof te Tortelboom. Een derde groot blok natuur ligt tussen de twee zones in.