Nieuws Ninove

Landschapspark Burchtdamse Meersen laat haar troeven zien

Het stadsbestuur heeft plannen om de Burchtdamsite tegen eind 2023 om te toveren tot de Burchtdamse Meeren, een landschapspark waar natuur, water, rust en recreatie hand in hand gaan. Binnenkort kan je in De Kuip het voorontwerp gaan bekijken. 

In juni liep er een participatieproject dat bestond uit 2 informatieve wandelingen en een oproep op het participatieplatform mijn.ninove.be om ideeën voor het landschapspark in te dienen. De stad ontving 48 ideeën. 39 (80%) ervan konden de ontwerpers integreren, 7 (15%) weerhielden ze voor een latere ontwikkeling en 2 ideeën (5%) vielen helaas buiten de mogelijkheden. Het resultaat van de bevraging is op woensdag 30 november te zien in De Kuip. Bezoekers kunnen op dat moment nog bedenkingen formuleren en het voorontwerp mee verfijnen.

Schepen Wouter Vande Winkel (Samen), bevoegd voor leefmilieu en klimaat, benadrukt het vernieuwende karakter van het project. “Voor de Dender is het uniek dat een dergelijk groot gebied volledig getransformeerd wordt om de waterproblematiek aan te pakken”, vertelt Vande Winkel. “Dat we samen met de inwoners het project bovendien nog kunnen versterken tot een waardevolle groene long in het centrum van de stad is natuurlijk mooi meegenomen”.

Ruimte voor water

De belangrijkste functie van de Burchtdamse Meersen is water bufferen en zuiveren. Daardoor kadert dit project ook binnen de bredere plannen die oplossingen willen bieden voor toekomstige wateroverlast en waterschaarste in de ganse Dendervallei. De studie over structurele oplossingen voor het totale Denderbekken is ‘Ruimte voor water’ gedoopt. Tegelijk met het voorontwerp van de Burchtdamse Meersen, stellen Vlaanderen en de provincie Oost-Vlaanderen op hetzelfde moment ook hun 5 ‘alternatieven’ voor tijdens hun infomarkt over ‘Ruimte voor water’. Bedoeling is ook hier om met het publiek in overleg te gaan en van elkaar te leren.

Praktisch

  • woensdag 30 november 2022 van 17u tot 20u
  • De Kuip (Parklaan 1 – Ninove)
  • deskundigen zijn aanwezig om te antwoorden op vragen
  • vrije toegang