Sport

5 dingen die je nog niet wist over dit WK!

In deze blog neemt DJ Bjorn je mee naar het WK in Qatar, figuurlijk dan toch! Je komt alles te weten over onze Rode Duivels, maar ook weetjes en feiten. Vandaag 5 dingen die je nog niet wist over dit WK!

Komende zondag, 20 november, wordt het WK in Qatar afgetrapt. Voor de eerste keer in 22 edities trekt het circus naar het Midden-Oosten. Op 18 december zullen we weten wie Frankrijk opvolgt als wereldkampioen, op het nu al meest controversiële voetbaltoernooi ooit. Vandaag stel ik je de 5 nieuwe regels voor, die voor het eerst op dit WK zullen toegepast worden.

5 wissels op 3 momenten

De eerste regel is er eentje die we al langer kennen uit het clubvoetbal, maar nu dus voor het eerst toegepast wordt op een WK. Teams mogen in totaal 5 keer wisselen op 3 verschillende momenten tijdens de wedstrijd. Als het aankomt op verlengingen, mag er zelfs nog 1 speler extra worden gewisseld.

Geen 23 maar 26 spelers

Dat brengt ons meteen bij regel 2. Er mogen dit WK 26 spelers worden opgenomen in de selectie. Dat zijn 3 spelers meer dan op de voorgaande WK edities. Dit wordt misschien wel het grootste voordeel voor landen die beschikken over een sterke bank.

Buitenspeltechnologie

Regel 3 er zal een nieuwe buitenspeltechnologie gebruikt worden, eentje die officials zal helpen om sneller en betere beslissingen te nemen. Dat gebeurt door 12 speciale camera’s die 50 keer per seconde checken waar de bal en de spelers zich op het veld bevinden.

Voet op de doellijn

Regel 4 is er opnieuw eentje die we al kennen, als er penalty’s genomen worden moet de doelman met minsten 1 voet contact blijven maken met de doellijn tot het moment dat de bal getrapt wordt.

Vrouwelijke scheidsrechters

En regel 5 dit zal het eerste WK worden waar ook vrouwelijke scheidsrechters wedstrijden zullen fluiten.

De officiële website van het WK vind je hier.