Appelterre-Eichem Ninove Sport

Jade Linthoudt heeft opnieuw een selectie voor het WK Dames Juniores beet

Op zaterdag 24 september vindt in en rond de Australische kuststad Wollongong het WK op de weg voor dames juniores plaats. Voor team België zal Jade Linthoudt uit Appelterre aan de start staan.

Een beloning die welkom is en alweer bijdraagt aan de ervaring van het nog maar 18 jarige Ninoofse talent. Het was even in spanning afwachten of Jade de selectie zou halen, maar uiteindelijk wordt het harde werken toch beloond. Bondscoach Ludwig Willems erkent het talent van Jade en neemt haar mee naar het WK in Australië. De vraag is of ze haar eigen kans mag gaan, op het niet te onderschatten parcours, of dat ze toch zal moeten werken in dienst van andere Belgische rensters.

Dit seizoen:

Jade heeft dit seizoen het geluk niet echt aan haar kant, maar liet toch al verschillende top 10 plaatsen noteren. Zo houdt ze met haar juniorenverzet tevens goed stand in wedstrijden tussen de dames elite. In mei van dit jaar werd ze 7e op het BK, vorig jaar werd een 27e plaats behaald op het WK in eigen land en was ze nog beste Belgische op het EK. Dit jaar ging het EK in het Italiaanse Anadia haar minder goed af omdat ze ziek werd, maar ze kon uiteindelijk toch nog finishen op een verdienstelijke 24e plaats.

Kort daarop is ze volop aan het werk gegaan. Een stage met elite rensters in het Franse Vogezengebergte gevolgd door enkele mooie prestaties in eigen land. Ze nam met haar team (NXTG U19) recent nog deel aan de 2 daagse rittenkoers “Bizkaikoloreak”, een Nations Cup wedstrijd met heel wat hoogtemeters. In de eerste rit wist Jade het podium te halen met een 3e plaats maar ze kreeg jammer genoeg 20 seconden straftijd voor het aannemen van een bidon binnen de laatste 10 km. De 2e rit eindigde Jade als 11e, wat haar een 8ste plaats in het algemeen klassement opleverde. Hiermee was ze de beste Belgische in de wedstrijd.

Het Wk zelf:

Het WK valt samen met de start van het academiejaar. Op de Vrije Universiteit in Brussel gaan ze Jade nog even moeten missen. Omdat ze al haar studiepunten heeft kunnen opnemen in combinatie met het wielrennen, begint ze al aan haar 3e jaar bachelor in de geneeskunde, wat al een prestatie op zich is. Vorig jaar was de deelname aan het WK in eigen land al de mooiste ervaring die Jade mocht meemaken in haar carrière. Nu mag ze bewijzen wat ze waard is “Down Under”.

Op het WK in Australië zullen de juniores zich op het Wollongong City Circuit begeven voor hun wegrit, een technisch parcours door het centrum van Wollongong. Ze krijgen de beklimming van Mount Ousley Road to Mount Pleasant voorgeschoteld. Die beklimming van 1,1 km heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 7,7%, maar dat loopt op sommige stukken op tot 14%. De top ligt op 8 km van de finish, wat perspectief biedt voor een aanval. Er moeten 4 ronden van bijna 17 km afgelegd worden, goed voor een totaal van 67,2 km en 1008 hoogtemeters. Kortom, het zal een test van uithoudingsvermogen en strategie zijn. Iets waar Jade zeker mee overweg moet kunnen, aangezien ze een lastige wedstrijd niet schuwt.

De bondscoach neemt slechts 4 dames juniores mee naar Australië. De andere geselecteerden zijn Febe Jooris, Fleur Moors en Xaydée Van Sinaey.

Nieuw dit jaar is dat er ook een WK voor vrouwen beloften georganiseerd wordt. Het gaat om een wegrit en een tijdrit. Als overgangsmaatregel wordt het WK in 2022, 2023 en 2024 tijdens de eliterace georganiseerd. Vanaf 2025 (Kigali, Rwanda) wordt een aparte wedstrijd voor hen op poten gezet.

Wendy Van Cleemputte