Nieuws Ninove

Huis van het Kind start De Mangel: ruilhuis voor kinderkleding

Huis van het Kind krijgt vaak de vraag of zij kinderspullen aanvaarden, om te bezorgen aan gezinnen die er nood aan hebben. Tot voor kort was dit niet mogelijk, maar vanaf mei 2021 komt het Huis van het Kind aan die vraag tegemoet. Zij starten nl. ruilhuis De Mangel, waar gezinnen kinderkleding voor kinderen tot en met 6 jaar kunnen ruilen.

Puntensysteem

Iedereen kan kinderkleding (kledij tot maat 128, schoenen tot maat 32 en zwangerschapskledij) doneren aan De Mangel. In ruil krijgt men per gedoneerd stuk punten, die men dan weer kan omruilen voor andere stukken die mee naar huis mogen genomen worden.

Veerle Cosyns, schepen voor sociale zaken: “De Mangel is toegankelijk voor iedereen. We spelen met dit ruilhuis in op een aantal maatschappelijke tendensen, in de eerste plaats het hergebruik van kleding. Maar het komt ook tegemoet aan het kinderarmoedeplan van de stad zodat gezinnen in armoede eveneens kwalitatieve kinderkleding kunnen aanschaffen. De naamkeuze verwijst naar het Ninoofs dialectwoord ‘mangelen’ wat ‘ruilen’ betekent en meteen goed het principe van deze dienstverlening weergeeft. We starten klein zodat we op een beheersbare manier dit concept kunnen uitwerken en we hopen dat we deze dienstverlening in de toekomst kunnen uitbreiden.”

Vrijwilligers gezocht

De Mangel wordt uitgebaat door vrijwilligers. Wie interesse heeft om zelf een handje te komen helpen, kan contact opnemen met Huis van het Kind.

Praktisch

De Mangel is elke donderdagvoormiddag open van 9 uur tot 11.30 uur (uitgezonderd schoolvakanties), of na afspraak. Tijdens de vakantie maak je best vooraf een afspraak. Kleding ophalen of doneren is ook enkel mogelijk tijdens de openingsuren van De Mangel of op afspraak.

Gedoneerd materiaal moet in goede en bruikbare staat zijn. Kledij moet vooraf gewassen, gestreken en gevouwen zijn. Materiaal dat aanvaard wordt:

  • Kledij van 0 tot 6 jaar, tot maat 128
  • Schoenen tot maat 32
  • Zwangerschapskledij