Herbeluister

Home Start Ninove doet oproep naar vrijwilligers

Home Start Ninove is een vrijwilligersorganisatie die laagdrempelige, preventieve ondersteuning biedt aan kwetsbare gezinnen in Groot-Ninove. Momenteel is de vraag groter dan het aanbod en hebben ze veel gezinnen op de wachtlijst staan. Coördinator Liesbet Andries en vrijwilliger Kristine kwamen langs in de studio van Radio Ninove om het te hebben over het aanbod van de organisatie, de broodzakkencampagne en meer. 

Home Start Ninove komt aan huis bij gezinnen met kinderen van 0 tot 12 jaar, en ook al vanaf de zwangerschap, zodat het kindje met zoveel mogelijk kansen kan opgroeien. Het Agentschap Opgroeien erkent de organisatie als een mobiel, preventief gezinsondersteunend aanbod. Voorlopig zijn er acht vrijwilligers actief bij Home Start Ninove, maar dat aantal mag gerust hoger liggen.

“Onze vrijwilligers zijn heel divers, zowel qua leeftijd als in wat ze doen”, zegt lokale coördinator Liesbet Andries. “Mensen die zich bij ons willen aanmelden als vrijwilliger hebben geen pedagogische of psychologische achtergrond nodig. Zolang ze maar gemotiveerd zijn!”

“Los daarvan gaan we elke vrijwilliger wel screenen. Ook vragen we telkens een uittreksel uit het strafregister, zodat ze in contact kunnen komen met minderjarigen. Vervolgens volgt elke vrijwilliger een infosessie. Zo beslissen ze of de missie van Home Start past bij wat ze graag doen. Tot slot geven we hen een startopleiding om hen te wapenen voor bepaalde situaties”, aldus Liesbet.

Christine wilde na haar pensioen haar vrije tijd benutten. Daarom werkt ze al anderhalf jaar als vrijwilliger bij Home Start Ninove. Ze is actief bij een gezin met drie kinderen en tot nu toe verloopt alles vlot, vertelt Christine. “Na al die tijd voel je een echte band met het gezin.”

Gezinnen kunnen zich zelf – of via een doorverwijzer – aanmelden via ninove@homestartvlaanderen.be. Momenteel staan er veel gezinnen op de wachtlijst, vandaar de warme oproep naar vrijwilligers. Verder kan iedereen de organisatie hier steunen.

Een belangrijk onderscheid is dat Home Start vrijwilligers geen hulpverleners zijn die met een groot to do lijstje en verschillende handelingsplannen een gezin binnenstappen. Ze zijn gewoon een vriend aan huis.

Beluister hieronder het interview met Home Start Ninove: