Nieuws Ninove

Handelaars dompelen stadscentrum drie dagen onder in Italiaanse sfeer tijdens primavera-opendeurdagen

Het stadscentrum van Ninove zal binnenkort drie dagen in Italië liggen.

Door de coronacrisis besliste het Ninoofse stadsbestuur eind december al om het kevertreffen te annuleren. Het kevertreffen is één van de grootste evenementen in Ninove en jaarlijks het hoogtepunt van het primaveraweekend, de lente-opendeurdagen van de handelaars in het stadscentrum. De handelsvereniging Ninoverend vzw organiseert op vrijdag 11, zaterdag 12 en zondag 13 maart als alternatief een volledig programma met tal van andere activiteiten. “Tijdens de driedaagse, waarbij het thema ‘primavera’ centraal staat, willen we de stad onderdompelen in een dolce Italiaanse toets, een kleine beleving voor de shopper”, vertelt Pascal Carael, voorzitter van vzw Ninoverend.

De vzw zal kleine Italiaanse accenten aanbrengen in het stadscentrum. “Ook de handelaars brengen een extra vleugje Italië in hun zaak tijdens de driedaagse. De etalages zullen zuiderse elementen krijgen die verwijzen naar Italië of de lente. De horeca doet ook mee. Zo komen er Italiaanse suggesties op drankkaarten en menu’s, van vino over negroni en van martini over san pellegrino. Liefhebbers van de Italiaanse keuken zullen zeker hun gading vinden tussen het ruime aanbod antipasti, pasta of gelato”, aldus Carael. Shoppers kunnen ook deelnemen aan een tombolawedstrijd, waarbij vier citytrips naar Italië, tien degustatiepakketten met Italiaanse lekkernijen en tien degustatiepakketten met Italiaanse dranken worden weggeschonken.

Italiaanse films en quiz

Tijdens de driedaagse zal er heel wat randanimatie zijn. Cinema Central vertoont twee Italiaanse filmtoppers: het recente ‘Gli anni piu belli’ en ‘Roman Holiday’, een filmklassieker uit 1953. Op vrijdag 11 maart organiseert Ninoverend in samenwerking met carnavalsgroep ‘De Moesjkes’ en café Roosevelt een quiz met als thema 100 Italiaanse weetjes. De quiz start om 19.30 uur in het café. Inschrijven kan tegen 20 euro in teams van vier, onder andere via de Facebookpagina van De Moesjkes.

Soloconcert en kinderzoektocht

Op zaterdag 12 maart kunnen bezoekers van de terrasjes in de Langemuntstraat en op het Oudstrijdersplein genieten van een soloconcert van Jan Trompet, die ter hoogte van het oud-stadhuis vanaf 15 uur Italiaanse klassiekers brengt samen met andere crooners. Voor de kleinsten is er een kinderzoektocht door de stadskern. Van 11 tot 27 maart worden tien foto’s van een pizza en lasagne verborgen in tien etalages. De kinderen moeten de foto’s zoeken en aanduiden waar ze die vonden. Zo leren ze de gebouwen, de diversiteit aan winkels en horeca in Ninove en tegelijk de straten kennen.

Wie wordt beste tiramisuchef van Ninove?

Op zondag 13 maart gaan de handelaars op zoek naar de beste tiramisuchef van de stad met een tiramisuwedstrijd. “De deelnemers zullen op het Oudstrijdersplein hun huisgemaakte tiramisu laten degusteren door een jury. Elke Ninovieter van 3 tot 99 jaar kan gratis deelnemen. Dit kan individueel, met de familie of als vereniging.” Inschrijven kan via info@vzw-ninoverend.be. Met deze driedaagse worden de plaatselijke handelaars ondersteund.