Nieuws Ninove

Eerste beelden van het nieuwe Abdijkerk plein

Het nieuwe plein aan de Kloosterweg maakt van vergeten hoek aan de Abdijkerk een aantrekkelijk rustpunt.

Het stadsbestuur heeft het ontwerp klaar voor het nieuwe plein aan de Kloosterweg in Ninove. Hoofddoel van het project is het plein aan de Abdijkerk om te toveren tot een aangename rustplek in hartje Ninove.

De plannen werden vanavond in een online infomoment voorgesteld aan geïnteresseerde Ninovieters. “Momenteel is het daar een vergeten hoek zonder enig karakter, een plek die ook helemaal geen recht doet aan onze prachtige Abdijkerk en niet uitnodigt om even te gaan zitten. Dat willen we helemaal omgooien.”, vertelt schepen voor openbare werken Wouter Vande Winkel.

Historisch karakter
Het unieke historische karakter van de site maximaal tot zijn recht laten komen was één van de hoofdbekommernissen van het ontwerp. Een breed zicht op het barokke front van de Abdijkerk wordt gecombineerd met een moderne trappenpartij die de hoofdingang van de kerk moet accentueren. “We eren dus het bestaande erfgoed, maar roepen het verdwenen erfgoed in het ontwerp op,” vertelt Vande Winkel. “De contouren van het oude gastenverblijf links van de kerk integreren we in het plein en de fontein voorbij de oude Kloosterweg herinnert aan de oude visvijvers die er geweest zijn.”

Autovrij plein
Het plein zelf wordt autovrij gemaakt. Een paar keer per jaar – bv. als de spoorwegovergang aan de Weggevoerdenstraat voor onderhoud afgesloten wordt – kan verkeerscirculatie toegelaten worden, maar dat moet de uitzondering blijven. “Ik verwacht dat het een oase van rust wordt voor onze inwoners en heel bereikbaar voor wie in het centrum woont,” vertelt Vande Winkel. “Af en toe mag die rust wel eens doorbroken worden door een kleinschalig evenement: een intiem concert, een marktje met lokale producten of een ontbijt van de parochie – geen massa-evenementen natuurlijk.”
Als alles volgens plan loopt, zouden de werken in de loop van 2023 kunnen starten.

Abdijstraat
Vande Winkel wil bekijken of het afsluiten van de Kloosterweg ook verandering moet brengen in de Abdijstraat. “Die hebben we éénrichting moeten maken door het sluipverkeer tussen het centrum en de Weggevoerdenstraat, wat echt een problematische situatie ter hoogte van de Abdijpoort en chaos in de Abdijstraat zelf opleverde,” vertelt Vande Winkel, “Nu dat sluipverkeer er uitgaat kan er bekeken worden of we de Abdijstraat opnieuw in beide richtingen openen.”