Ninove

Feestelijk inspelingsconcert gerestaureerd Forceville-orgel Abdijkerk Ninove

Op zondag 12 september om 18u00 organiseert de Sint-Corneliusparochie, in samenwerking met de Ninoofse Orgelvereniging, een gratis inspelingsconcert van het gerestaureerde Forceville-orgel in de Abdijkerk van Ninove.

Kris Wittevrongel, gelauwerd concertorganist/improvisator en docent aan het Lemmensinstituut in Leuven, zal plaatsnemen achter de klavieren. Hij zal zorgen voor een uniek improvisatie-concert waarbij de meer dan 50 verschillende registers van het rijkelijk uitgerust barokorgel zullen klinken.

Forceville-orgel

In de Abdijkerk van Ninove schittert sinds 1728-1729 een imposant orgel. Wie de kerk binnenkomt, kan niet anders dan opkijken naar het groots instrument, gebouwd door de bekende orgelmaker J.B. Forceville.

Restauratie

Tijdens en na de grootschalige binnenrestauratie van de kerk had het orgel behoorlijk wat te lijden onder het stof. En ook de tand des tijds liet zich helaas meer en meer voelen. Het orgel klonk dof en moe. Eind 2018 lanceerde onze Sint-Corneliusparochie een heuse reddingsoperatie: S.O.S. Orgel.

Dankzij de milde steun van vele muziekliefhebbers (van binnen en buiten onze parochie) en de opbrengsten van allerhande activiteiten, slaagden ze erin het orgel een grote herstellingsbeurt, een ‘sanerend herstel’ te geven. Dit belangrijke werk werd toevertrouwd aan orgelbouwer Jos Moors uit Borgloon.