Neigem Nieuws

BuitenWijs biedt ervaringsgericht kleuter- en lager onderwijs aan

BuitenWijs Neigem hoopt op vrijdag 1 september de deuren van een school met een bijzondere visie voor kleuters en leerlingen lager onderwijs te openen. Het pedagogisch profiel van de school staat voor doelgericht ervaringsleren. Haar kernwaarden zijn toekomstgericht groeien, eigenaarschap en ondernemingszin, met goesting leren en verbondenheid. 

BuitenWijs is een werkgroep die in Ninove het initiatief neemt om kleuter- en lager onderwijs aan te bieden met zorgvuldige aandacht voor zelfsturing, weerbaarheid en veerkracht. Volgens Stefanie De Meyer van BuitenWijs zijn dat belangrijke onderdelen van het doelgericht ervaringsleren. “Kenmerkend voor ervaringsgericht onderwijs is de betrokkenheid van de kinderen bij leeractiviteiten, hen stimuleren om zelf het initiatief te nemen en in dialoog te gaan met elkaar en hun begeleiders.” Teamwork, atelier- en projectwerk en de nieuwsgierigheid van kinderen om de wereld te ontdekken staan hierbij centraal.

Projectwerk

BuitenWijs blijft natuurlijk gebonden aan de vaste eindtermen van kleuter- en lager onderwijs. Toch biedt deze groep de kans aan leerlingen om zich op een ludieke manier te verdiepen in leerstof. Dat gebeurt aan de hand van projectwerk. “Een kindje kan bijvoorbeeld iets vinden op een strand tijdens het weekend, wat kan uitgroeien tot een project waar leerlingen zelf mee aan de slag gaan”, legt De Meyer uit. “Ze stellen zichzelf de vraag wat ze weten over het strand, wat er leeft aan zee, etc. Uiteindelijk werken ze samen iets uit en maken ze bijvoorbeeld een boekje dat kan worden tentoongesteld.” Het is een innovatieve en verfrissende blik op onderwijs waarbij ondernemingszin al op jonge leeftijd wordt gestimuleerd.

Enthousiasme onder ouders en leerkrachten

Intussen heeft BuitenWijs al twee infomomenten gehouden waarbij de schoolvisie en onderwijswerking werden toegelicht. Tijdens die momenten merkte deze groep vooral enthousiasme van ouders en positieve feedback van leerkrachten die zich kunnen vinden in de visie van BuitenWijs en eraan willen meebouwen. “We zijn nu meer dan ooit overtuigd dat we iets kunnen betekenen voor het onderwijslandschap in Ninove. Het enthousiasme van ouders en leerkrachten sterkt ons om verder te gaan.”

Het volgende infomoment van BuitenWijs gaat door op woensdag 19 april om 20.00 uur in Pastorijstraat 1, 9403 Neigem.

De school bevindt zich aan de rand van het Neigembos en beschikt over een groene speelplaats, met ruimte voor dieren, bloemen, planten en een moestuin.

Beluister hieronder het volledige interview met Stefanie De Meyer van BuitenWijs:

BuitenWijs

BuitenWijs