Nieuws Ninove

Zet een weesgedicht op je raam

In het kader van de Week van de Poëzie, van 26 januari tot en met 1 februari 2023, gaan in bijna honderd Vlaamse steden en gemeenten duizenden ‘weesgedichten’ op zoek naar een adoptieraam. Ook Ninove zoekt honderd ramen die een weesgedicht willen adopteren.

Vanaf 15 december kan iedereen met een beetje liefde voor de Schone Letteren én een proper raam een weesgedicht adopteren. Van Astrid Arns, Stijn De Paepe en Delphine Lecompte tot Ted van Lieshout, Ruth Lasters of Marieke Lucas Rijneveld: zowat alle vooraanstaande dichters van Vlaanderen en Nederland staan met genoegen een gedicht ter adoptie af. Een weesgedicht adopteren is gratis. Maar let wel: elke adoptie is onder voorbehoud van goedkeuring door Utopia, de Aalsterse bibliotheek die het project initieert en coördineert. Zoals dat gaat in de wereld van de adopties, wordt immers nagegaan of je wel ‘geschikt’ bent. In dit geval: of jouw raam de geschikte thuis voor het weesje is.

Een gedicht adopteren doe je via weesgedichten.be. Daar vind je ook de uitleg over hoe zo’n adoptie precies verloopt. Als je adoptie bevestigd is, krijg je in de week voor de Week van de Poëzie het bezoek van een illustrator, die de tintelende verzen voor een tijdje zal vereeuwigen op je raam. Professioneel én afwasbaar.

‘Weesgedichten’ is zonder twijfel het grootste poëzieproject van Vlaanderen: liefst 94 bibliotheken nemen er aan deel. Ninove doet mee onder de vleugels van BibArt, de regionale samenwerking van de bibliotheken van Erpe-Mere, Haaltert, Lede en Ninove.

Praktisch

  • ‘Weesgedichten’, van 26 januari tot en met 1 februari 2023 in 94 Vlaamse gemeenten
  • Goesting om een weesgedicht te adopteren? Waag je kans op weesgedichten.be
  • Zin om gedichten op ramen te schrijven? Contacteer de dienst cultuur via cultuur@ninove.be